Poljoprivreda

ŠTETA OGROMNA, RATARI TRAŽE POMOĆ

ZRENJANIN – Poljoprivrednike iz Zrenjanina, Mihajlova, Elemira i Aradca, čije su njive teško stradale u nevremenu, danas je primio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

Poljoprivrednici ispred Gradske kuće
Poljoprivrednici ispred Gradske kuće

Nakon sastanka, poljoprivrednik iz Elemira Milivoj Petrov je kazao da je delegacija predočila gradonačelniku obim štete pričinjene na usevima u nedelju i ponedeljak.

– Rečeno nam je da će u mestima gde je bilo štete ona moći zvanično da se prijavi. Gradski budžet nema stavku za nadoknadu, ali će gradonačelnik, kako nam je rekao, učiniti sve da to pitanje stigne do Pokrajine i Republike – ističe Petrov i dodaje da bi poljoprivrednicima pomoglo i ako bi se otpisao deo naknade za navodnjavanje, deo poreza ili nešto slično.

Poljoprivrednici su se dogovorili da se na istom mestu nađu u petak. U razgovoru sa okupljenim poljoprivrednim proizvođačima, saznali smo da je, prema onom što se moglo čuti, zakazala protivgradna odbrana u Bačkoj. Takođe, poljoprivrednici koji su useve do ove godine osiguravali a sada nisu, tvrde da im iskustva sa osiguravajućim kućama nisu vesela.

– Nemoguće je da ispunimo sve ono što osiguravajuće kuće traže od nas kod procene štete – objašnjavaju oni.

Gradonačelnik Janjić je izjavio za portal „Zrenjaninski“ da su u ponedeljak i utorak održane vanredne sednice Gradskog štaba za vanredne situacije i da su tom prilikom usvojeni određeni zaključci.

– Dogovoreno je da poljoprivrednici mogu da prijavljuju štetu u svojim mesnim zajednicama, koje su obaveštene o tome i kojima su prosleđeni obrasci. Formirana je i Komisija za procenu štete i uskoro ćemo znati tačno stanje na terenu. U ovom trenutku možemo konstatovati da je nevreme pričinilo veliku štetu u atarima i da je na nekim mestima i stoprocentna – kazao je Janjić.

Kako saznajemo, najviše su stradale oranice u atarima Melenaca, Aradca, Elemira i Jankovog Mosta, uprkos tome što je u nedelju ispaljeno 11 protivgradnih raketa, a u ponedeljak 24.

– Učinićemo sve što možemo da pomognemo našim poljoprivrednicima, a obratićemo se i Pokrajini i Republici – naglasio je Janjić.  

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Zar vi stvarno mislite da cete dobiti nesto dobice te isto sto i mi pre par godina a to je bilo 3 meseca gratis iznosenja smeca

sinovoz
FAM