Poljoprivreda YTOP

SRĐAN NEĆE IZ ORLOVATA, A MALO JE MLADIH OSTALO

ORLOVAT – Srđan Mrgić iz Orlovata ostao je na imanju svojih roditelja i nastavio posao kojim se kod Mrgićevih bave tri generacije.

Srđan Mrgić
Srđan Mrgić

– Radili su moji pradeda i prababa, deda i baba, otac i majka, i sad sam nastavio ja – priča Srđan. – Bavimo se i ratarstvom i stočarstvom, a i povrtarstvom. Izgleda kao svaštarenje, ali tako mora ako mislite da preživite.

Mrgićevi seju tradicionalne kulture, pšenicu i kukuruz. Od povrća, najviše uzgajaju paradajz i papriku, kupus, crni luk. Imaju i jedan plastenik. Povrće Srđan prodaje na maloj zrenjaninskoj pijaci.

– Mušterije me već znaju, i znaju da će kupiti zdravo i kvalitetno povrće – veli on.

Mrgićevi imaju i 10 krava. Mleko uglavnom prerađuju u sir, a sir prodaju od kuće. Srđan je u poslu od jutra do sutra.

– Ujutro prvo pomuzem, pa onda na njivu, pa uveče muža, tek od 21 sat imam malo slobodnog vremena – kazuje naš sagovornik.

Orlovat je nekad bio veliko i napredno selo, a sada trpi sudbinu ostalih banatskih sela. Mladi odlaze, ostaju stari, deca se ne rađaju.

– U našoj ulici imam sada tri vršnjaka, a u osnovnoj školi nas je bilo dvadeset. Odoše svi, ko u grad, ko u inostranstvo. Sa devojkama je situacija još gora. Danas nije lako oženiti se u selu. Devojaka nema. Ja ne planiram da odem, ovo volim da radim i nadam se da ću istrajati – kaže Srđan.

Od države nije dobio ništa. Nije mnogo ni tražio, ali kaže da bi država sigurno mogla mnogo više da učini kako bi se zaustavilo pražnjenje sela.

– Ne znam kako, ali valjda ima ko zna i kome je to posao. Tvrdim da će sela nestati, a strašno je što se to dešava u bogatom Banatu – završava Srđan Mrgić.

Podeli članak
sinovoz
FAM