Poljoprivreda

Skočila cena krompira, šta na to kažu ovdašnji poljoprivrednici

Skočila cena krompira
Foto: Pixabay

Cena krompira na pijacama je već dostigla cifru od 70 dinara. Tako je i u trgovinama. A negde se pojavio beli krompir po ceni od čak 100 dinara za kilogram.

 

Prema zvaničnim statističkim podacima, Zrenjanin je među najskupljim gradovima u Srbiji što se tiče cene krompira. Tako je i što se tiče cene sira, oraha i crnog luka.

 

– Krompir je u ovo doba najskuplji. Držaće cenu i u januaru, a onda od februara cena će mu ići dole – kaže za portal zrenjaninski.com Ratinko Vučetić, poljoprivrednik iz Taraša, jedan od najvećih individualnih proizvođača krompira u okolini Zrenjanina.

 

Ipak, Vučetić kaže da se krompir od proizvođača otkupljuje po ceni od 35 do 40 dinara, a ostalo u ceni su neki drugi troškovi.

 

Ova godina nije bila naročito povoljna za krompir. Nisu bile ni poslednje tri. Na rod je ove godine uticala i velika vlaga i vrućina, pa je i plamenjača uzela danak.

 

– Ipak, na aktuelnu cenu najviše utiče to što krompira za izvoz nemaju tradicionalne izvoznice, Austrija i Holandija. Takođe, ni iz Srbije ne stiže dovoljno krompira na pijace zbog hladnog vremena – objašnjava Vučetić.

 

Teško ga je sačuvati u kamionima, pa ga prodavci ni ne dovoze. Čim otopli, cena krompira će ići dole, smatra Vučetić.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM