Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Satelitski snimci otkrivaju ko se igra vatrom i pali useve po njivama!

Povećan broj požara

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je kazao da više nije teško utvrditi ko pali useve po njivama u Srbiji. On je najavio da će vrlo brzo izaći sa rezultatima o tome gde ima najviše paljenja njiva, a gde su vinovnici disciplinovani.

 

– Imamo neverovatnu količinu paljenja na prostoru srednjeg Banata i Srema. To je pokazalo istraživanje koje smo sproveli do 10. oktobra, a 1. novembra imaćemo novo – rekao je ministar Nedimović.

 

On je podsetio da ugovor koji je Srbija potpisala sa Evropskom satelitskom agencijom omogućava da se tačno zna ko šta radi na kojoj njivi.

 

– Više nije teško utvrditi ko pali njive po Srbiji. Donedavno jeste bilo, ali više nije. Mi imamo potpisan ugovor sa Evropskom satelitskom agencijom i svaka četiri dana Srbiju nadleće satelit. Znamo u svakom trenutku šta se dešava sa poljoprirvednim zemljištem, na svakoj parceli. Do pre dve godine nismo znali šta je državno zemljište, a šta nije, a sada znamo ne samo šta je državno, sad znamo i ko je uzurpirao. A svaka četiri dana znamo i ko šta radi i znamo ko pali – rekao je Branislav Nedimović.

 

Pročitajte još: Goreo automobil na parkingu kod „Lidla“, novi sudar na magistrali! (Foto)

 

On je najavio da će se ove godine, kada je nekontrolisano paljenje useva na njivama u pitanju, najpre „ići sa obaveštavanjem“.

 

– Posle, kada izmenimo sistem, ići ćemo i sa sankcionisanjem. Ogromne štete se prave i po eko sistem. A da ne pričam o brojnim saobraćajnim nesrećama koje nastaju sa ovakvim pojavama – rekao je Nedimović.

 

Poljoprivrednici godinama nekontrolisano pale strnjiku na svojim njivama, kako bi zemlju lakše pripremili za narednu godinu.

 

I pored nesagledivih posledica koje zbog toga nastaju, a koje, u najnovijem slučaju, završavaju tragično po ljudski život, sa takvom praksom nisu prestali.

 

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • „… i svaka četiri dana Srbiju nadleće satelit“, kaže g. ministar!
    OVO JE NEKI „SPOROLETEĆI“, KADA JE „SVAKA 4 DANA“ IZNAD SRBIJE, A, MOŽDA JE I NEKI, ŠTO BI NAŠI REKLI, „ISPOD DELINA“, KVALITET!?
    ČUDO NEKO, OD UGOVORA!!!
    POZDRAV IZ ELEMIRA!

  • Svaki četvrti dan leti za državu,ostala tri odrađuje privatne poslove za vladajuću kliku.

sinovoz
FAM