Poljoprivreda YSLAJDER

SAMO JOŠ DA JE CENA BOLJA: DOBRA GODINA ZA KUKURUZ I RATARE

ZRENJANIN – Generalno dobra godina za one koji su sejali kukuruz u srednjem Banatu, izuzev onih zrenjaninskih poljoprivrednika kojima je, u junu, led potukao useve. Prosečni prinosi su iznad očekivanja i višegodišnjih proseka, jedino što ratarima kvari raspoloženje je visoka vlažnost roda, kao i nezadovoljavajuća otkupna cena.

kukuruz

Prema podacima iz Regionalne privredne komore Zrenjanin, koje nam saopštava Mihajlo Jahura, jedino na području Novog Bečeja prijavljen je prosečan prinos od oko šest tona po hektaru, što baš nije za pohvalu, dok je u Sečnju i Žitištu rod mnogo bolji. Tako je i u Zrenjaninu, gde se u okolnim atarima prosečno obere oko 9 tona po hektaru, kaže Stojan Kralj, u Gradskoj upravi zadužen za poljoprivredu. Jedini problem je vlažnost, koja se kreće oko 17 do 18, kao i niska otkupna cena, ili visoki troškovi skladištenja i sušenja.

Kukuruz je obran i sa njiva poljoprivrednog gazdinstva Ćorić i Ninkov doo. Zadovoljstvo ovogodišnjim prinosom se ne krije.

– Fantastična godina za kukuruz, Na nekim njivama na jutru smo imali prinos od jednog vagona što je iznad svih očekivanja. Problem je što je vlažnost veoma visoka, tako da ako prosečno po hektaru imamo 17 tona do kraja će to biti oko 14, ali i to je odlično – kaže za portal zrenjaninski.com Slavica Ćorić.

Ona ističe da su ulaganja velika, ali da se isplate.

– Mi radimo 1000 hektara naše zemlje, ali bismo uzimali i u zakup. No, zakup mora biti dugoročan da bi se poljoprivrednicima isplatilo da ulažu – kaže Ćorić.

Podeli članak
sinovoz
FAM