Poljoprivreda

RPK: Nadamo se dobrom rodu

ZRENJANIN – Prema podacima koje je zrenjaninska Regionalna privredna komora (RPK) dobila od opštinskih službi, u toku prolećne setve u srednjem Banatu je posejano 80.325 hektara merkantilnog kukuruza, 39.244 hektara suncokreta i 6.700 hektara soje. Pod povrćem je 3.975 hektara, krmnim biljem 3.927, šećernom repom 3.245 hektara i pod jarim ječmom 330 hektara. Pod ostalim usevima je 250 hektara oranica.

Kako se navodi, ove godine u odnosu na prethodnu, posejano je manje jarog ječma za oko hiljadu hektara, šećerne repe za 600 hektara i krmnog bilja za 500 hektara. Više nego prethodne godine posejano je kukuruza za 3.200 hektara i suncokreta za hiljadu hektara.

U RPK su istakli da vreme za setvu ove godine nije išlo na ruku poljoprivrednicima.

„Zbog hladnijeg proleća setva prolećnih kultura je intenzivnije krenula u trećoj dekadi aprila, kada je porasla temperatura vazduha i zemljišta. Površine koje su zasejane ranije, zbog niskih temperatura zemljišta nikle su par dana pre nego one koje su sejane u trećoj dekadi aprila“, objasnili su u zrenjaninskoj RPK.

Zbog čestih i jakih vetrova, dodali su, površinski setveni sloj je bio prosušen pa je došlo do dugog i neujednačenog nicanja. Kiša koja je pala krajem aprila je pozitivno uticala na nicanje i rast već niklog gajenog bilja.

U RPK dodaju da je jesenas ozimim usevima posejano 54.000 hektara, a od toga pšenicom 49.500 hektara, ozimim ječmom 4.300 i uljanom repicom 200 hektara. Ozimi ječam je na parcelama iz prvih rokova setve počeo da žuti i time je najavio skori početak žetve.

Kako su stručnjaci istakli, u narednom periodu nas očekuje nega i zaštita gajenog bilja od korova, insekata i patogena.

„Pošto smo prošle godine imali 200 litara po metru kvadratnom padavina više nego u prosečnoj godini, to je dobra zaliha sa kojom se možemo u ovoj godini nadati dobrom rodu“, poručuju u RPK.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.