Poljoprivreda

PRAVI RAT ZA NjIVE: Hektar na sudu dostigao vrtoglavu cenu!

ČESTEREG – Prodaja zemlje u vlasništvu Zemljoradničke zadruge „Mladenova krajina“ iz Česterega, po tužbi preduzeća „Kemikal Agrosava“, još jednom je pokazala da u atarima vlada pravi mali rat za dobru zemlju.

Poljoprivreda 2

Bilo je dovoljno da se prodaju samo tri parcele da se namiri dug od 49 miliona dinara, koliko je zadruga dužna „Kemikal Agrosavi“. Hektar zemlje dostigao je vrtoglavu cenu od 7.239 evra, dok je tržišna cena hektara u ataru Česterega duplo manja i kreće se maksimalno do 4.000 evra.

Dve nedeljive parcele od ukupno 29 hektara i treću, od isto toliko hektara, ali pod pšenicom, kupio je Predrag Nakomčić, poljoprivrednik iz Česterega. Licitacija je krenula od 13,8 miliona dinara za prve dve parcele, a stigla je do 33,7 miliona dinara. Treća njiva u startu je koštala nešto više od 12 miliona, a stigla je takođe do 33 miliona dinara. Nakomčić se takmičio sa ostalim zainteresovanima, pre svih sa „Mrkšićevim salašima“ i Zemljoradničkom zadrugom „Međa“, a cenu je dizao poverilac, „Kemikal Agrosava“ i njen vlasnik Jovan Mirković.

Nakon prodaje, kupac nije hteo da komentariše pazar koji će ga koštati 65 miliona dinara, a njegova supruga, koja je čekala ispred sudnice, kratko je rekla:

Noćas nismo spavali. Mnogo je to para, ali se generacijama bavimo poljoprivredom, od pradede do mog muža, a baviće se i naš sin Mihajlo.

Direktor zemljoradničke zadruge Milan Stojaković je zadovoljan činjenicom da će posle namirenja duga „Kemikal Agrosavi“ ostati novca i za kopanje bunara. Jer, kako kaže Jovan Mirković, vlasnik „Kemikal Agrosave“, nema poljoprivrede bez navodnjavanja.

– Ja sam bio tu da dižem cenu, odnosno da se zemlja proda za onoliko koliko vredi. A ne da se učesnici dogovore, pa da zemlja ode budzašto – izjavio je Mirković za portal „Zrenjaninski“.

Na javnoj prodaji u Privrednom sudu u Zrenjaninu bilo je mnogo zainteresovanih, a ono što se može primetiti je da su to sve uglavnom stari znanci. Zemlja koje očigledno nema dovoljno za sve igrače na tržištu, pa se zato i prodaje po astronomskim cenama, pravi novi poredak i u ataru, i u katastru.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz