Poljoprivreda

POLJOPRIVREDNO PREDUZEĆE IZ TARAŠA OTIŠLO U STEČAJ

taraška skela

TARAŠ – Rešenjem Privrednog suda u Zrenjaninu, poljoprivredno preduzeće „Taraš“ iz istoimenog sela nalazi se u stečaju sa unapred pripremljenim planom reorganizacije.

 

taras

 

Tako su na ročištu, na kom se odlučivalo o sudbini ovog preduzeća, izglasali poverioci. Ono što je takođe odlučeno jeste da se struktura kapitala u preduzeću menja, a ukinuta je i odluka kojom je bilo zabranjeno otuđivanje imovine taraškog preduzeća.

 

Dugovi će različitim klasama poverilaca biti isplaćivani odmah, ili u naredne dve godine. Jedan deo dugova biće isplaćen iz zajma koji je taraškom preduzeću odborilo preduzeće „Bramar plus“ iz Đurđeva, a deo dugova preduzeće iz Taraša vraćaće iz tekućeg poslovanja. S druge strane, „Bramar plus“ iz Đurđeva deo svog potraživanja konvertovaće u udeo u kapitalu.

 

Zaposleni, njih četrnaestoro, ne bi trebalo da se brinu za svoje radno mesto, jer se planom reorganizacije podnosilac plana, odnosno samo preduzeće, obavezalo da ih ostavi na poslu.

 

Ovo poljoprivredno preduzeće zanimljivo je iz više razloga. U pitanju je, verovatno, jedno od retkih preostalih preduzeća koje je i dalje delom društveno – u strukturi ono i dalje ima 26,68 odsto društvenog kapitala, dok je 73,3 u privatnim rukama. Vlasnik 36,6 odsto tog privatnog kapitala je Ivan Rotarov, privrednik iz Kikinde, a 33,6 posto poseduje preduzeće „Eksport“ iz Zrenjanina, u vlasništvu Ljubomira Lazića.

 

Takođe, taraško preduzeće je vlasnik skele na Tisi koja je jedina veza taraških paora sa njivama koje imaju u Bačkoj. Kad ne bi bilo skele, morali bi 30 i više kilometara okolo preko mosta na Tisi. Direktor preduzeća i upravljač nad društvenim kapitalom je Milan Repija. 

 

Kojom nepokretnom imovinom preduzeće raspolaže, to u sudskim spisima dostupnim na sajtu ne piše, ali se zna da raspolaže pozamašnom imovinom. Ono što se zna jeste da se za 600 hektara zemlje, preduzeće odnosno zadruga sudi sa državom godinama. Od pokretne imovine, preduzeće ima stambenu jedinicu, veterinarsku stanicu, silose, šupe i već pomenutu – skelu na Tisi.

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • „Od pokretne imovine, preduzeće ima stambenu jedinicu, veterinarsku stanicu, silose, šupe i već pomenutu – skelu na Tisi.“
    ZAR TA „NJIHOVA SKELA“ NIJE ISEČENA, POSLE VAĐENJA IZ PESKA, U KOME JE DUGO BILA!!!???
    DRUGA SKELA JE BILA „SEOSKA“ I KOJA JE I DANAS „U POGONU“!
    PROLAZEĆI-KRSTAREĆI, 8 GODINA TERENIMA, OKO „OKANJ-BARE“, IZMEĐU MELENACA, KUMANA I TARAŠA, U RAZGOVORIMA SA ČOBANIMA, ONI SU SE ŽALILI, DA ZADRUGA RAZORAVA PAŠNJAKE I PRISVAJA TU ZEMLJU, PA BI, NADLEŽNI, A, I U MEĐUVREMENU OFORMLJENI REZERVAT „OKANJ-BARA“, KOJI BRINE O 5.500 HEKTARA! TERENA, TREBALO TO DA „UZMU U RAČUNICU“ I SVE PROVERE!!!
    Pozdrav iz Elemira!

sinovoz
FAM