Poljoprivreda YSLAJDER

POČELA SEZONA IZLOVA RIBE NA RIBNJAKU „EČKA“ (FOTO)

Foto: Zoran Bogaroški

LUKINO SELO – Sezona je posta i posnih slava kada se u Srbiji, po pravilu, konzumira najviše ribe, a to znači i najviše posla za zaposlene u Ribarskom gazdinstvu „Ečka“ u Lukinom Selu, gde je u toku sezona izlova ribe.

 

Foto: Zoran Bogaroški

 

Ovaj najveći slatkovodni ribnjak u državi naročito je poznat po takozvanom „ečanskom šaranu“, krupnoj ribi izuzetnog kvaliteta koja je svojevrstan brend u ribarstvu i koja je veoma tražena i cenjena na tržištu Srbije.

 

– Šarana će biti dovoljno na tržištu, bez obzira na poteškoće koje su nas pratile poslednje tri godine. Problem je bio u proizvodnji riblje mlađi koji se na kraju reflektovao na proizvodnju konzumne ribe. Poslednjih godina vladala je i velika suša, koja je ove godine, čini mi se, bila i najekstremnija – kaže za informativni portal zrenjaninski.com direktor Ribarskog gazdinstva „Ečka“ Dejan Zejak.

 

Direktor Ribarskog gazdinstva „Ečka“ Dejan Zejak

 

Ovo preduzeće, od juna do kraja novembra, zbog te suše, nije bilo u prilici da u svoje ribnjake iz obližnje Tise upusti maltene ni litar vode. U ribnjacima je zbog toga, u jednom trenutku, falilo i do 25 odsto vode. Stoga je zahvaljujući akumulacionom jezeru „Joca“, koje služi za sportski ribolov, osvežavana riblja mlađ u drugim jezerima, i to sistemom spojenih sudova. I sve to, po rečima Zejaka, reflektovalo se na proizvodnju.

 

Ribnjak „Ečka“ je lane imao ukupnu godišnju proizvodnju od 1.200 tona ribe, a ove godine je to oko 750 tona. Slično je i u ostalim ribnjacima. To je dovelo do rasta cene ribe, koja je danas takva kakva je. Ona se kreće između 530 i 560 dinara u maloprodaji, dok je na veliko 440 dinara po kilogramu – ističe Zejak.

 

ribe
Foto: Zoran Bogaroški

 

On napominje da deo ribe na ovdašnje tržište dolazi iz izvoza, što domaćim ribnjacima, takođe predstavlja problem, jer je ta riba, koja je lošijeg kvaliteta, jeftinija od ovdašnje.

 

– Međutim, mi ne možemo da pariramo ni Česima, i Mađarima, ni Bugarima, zato što oni imaju stimulacije od svojih država za izvoz, po evropskim standardima. Stimulacije koje domaći proizvođači dobijaju od države su nedovoljne, a i dalje vlada crno tržište. Ribarstvo je trenutno, kako mi se čini, zadnja rupa na svirali kada je reč o srpskoj poljoprivredi – smatra Zejak, dodajući da je Ribarsko gazdinstvo „Ečka“ prošle godine u Bosnu izvezlo oko sto tona ribe, a u Makedoniju isto toliko.

 

sezona izlova ribe
Foto: Zoran Bogaroški

 

Dobra vest je da Ribarsko gazdinstvo „Ečka“ sarađuje sa velikim trgovačkim lancima, kao što je „Delez“, kome pruža i usluge prerade ribe, a od sledeće godine startovaće i saradnja sa komapnijom „Lidl“, koja u 2018. u isto vreme otvara brojne prodajne objekte u Srbiji, od kojih će jedan biti i u Zrenjaninu.

 

Inače, bez obzira na određene poteškoće, kvalitet ečanskog šarana ostao je isti kao i prethodnih godina, zbog posebnog načina ishrane. Tome doprinosi i ovdašnje podneblje koje pogoduje uzgoju ribe, s obzirom na to da tlo na kojem se nalaze ribnjaci nije muljevito, već ga karakteriše sitni tiski pesak. Stoga se ečanski šaran ne oseća na mulj i ima kvalitetno meso.

 

Foto: Zoran Bogaroški
Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.