Foto dana Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Otvoren petnaesti Festival meda u Aviv Parku Zrenjanin

festival meda

Festival meda, koji po 15. put organizuju udruženja „Milivoj Bugarski“ iz Zrenjanina i „Akac“ iz Mužlje, otvoren je danas u Aviv Parku Zrenjanin. Festival je otvorio Saša Santovac, zamenik gradonačelnika.

 

– Grad Zrenjanin već nekoliko godina unazad iz budžeta izdvaja sredstva kojima podstiče razvoj pčelarstva na teritoriji grada – rekao je Santovac. – Ove godine to su bila četiri miliona dinara, a već planiramo da i u sledećoj godini izdvojimo sredstva za nabavku košnica i novih pčelinjih društava. Posebno nas raduje činjenica da se sve više mladih uključuje u ovaj posao – istakao je Santovac.

 

Pročitajte još: Sveže i kvalitetno pileće meso možete naći u prodavnici „Zadunajski“

 

Svečano otvaranje i ove godine uveličali su mališani iz vrtića iz Mužlje, kao i najmlađi članovi KUD-a „Pionir“.

 

 

– Ovo je jedna od godina koju bi pčelari najradije zaboravili – kaže za portal zrenjaninski.com Janoš Balint, ugledni zrenjaninski pčelar. – Već godinama unazad bar jedna paša podbaci. Ove godine to je bila bagremova. Lipova je bila izdašna, a suncokretova prosečna. Pčele su insekti i ponašaju se instiktivno i rekao bih da klimatske promene veoma utiču na njih. Problem je, na primer, zima. Pčele najviše vole ujednačenu temperaturu. Ako je hladno, one prežive u hibernaciji. Godinama imamo zime sa temperaturnim skokovima. Kad otopli, pčele se aktiviraju, u nevreme. Eto bolesti, eto iscrpljenih pčela, koje takve dočekaju proleće. Pčelarima svake godine ostaje nada da će naredna biti bolja ali, evo, već tri u nizu su ispod proseka – kaže Balint.

 

Festival meda trajaće do nedelje, a štandovi će biti otvoreni od 10 do 21 sat.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM