Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Opština Novi Bečej uputila poziv uzurpatorima državnog zemljišta

njiva

Opština Novi Bečej uputila je opšti poziv za zaključivanje vansudskog poravnanja sa uzurpatorima državnog poljoprivrednog zemljišta.

 

U pozivu se navodi da je poljoprivrednicima koji neovlašćeno obrađuju državne oranice ostavljen rok od pet dana da se dobrovoljno jave lokalnoj samoupravi radi postizanja sporazuma. U Opštini Novi Bečej navode da će, u suprotnom, biti prinuđeni da skinu i zaplene useve. Poziv je potpisao predsednik opštine Saša Maksimović,

 

„Ako pravno, odnosno fizičko lice koristi poljoprivredno zemljište u državnoj svojini bez pravnog osnova, dužno je da plati za korišćenje tog zemljišta. Ono treba da plati trostruki iznos najviše prosečne postignute cene po hektaru na teritoriji okruga na kojoj se nalazi njiva. Ako korisnik ne plati taj iznos, lokalna samouprava je dužna da skine useve“, podsećaju u novobečejskoj opštini na odredbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

 

Komisija za obilazak neizdatih parcela utvrdila je na terenu da su neovlašćeno obrađene parcele u nekoliko katastarskih opština. Ove parcele su pod pšenicom, kukuruzom, suncokretom, sojom, repom i detelinom. Nalaze se u katastarskim opštinama Novi Bečej, Bočar, Novo Miloševo i Kumane.

 

Pročitajte još: Raspisan novi konkurs za sufinansiranje investicija u pčelarstvu

 

Opština Novi Bečej je pre nekoliko godina ušla u rat sa uzurpatorima njiva. Na jednoj od sednica Opštinskog veća je predstavljen izveštaj o skidanju useva sa uzurpiranog poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u prošloj godini. Zemljoradničkoj zadruzi „Vranjevo“ je tada na dva otkupna mesta – u Novom Bečeju i Novom Miloševu, predato ukupno 40.140 kilograma pšenice. I to po ceni od 16 dinara po kilogramu.

 

Sredstva obezbeđena na ovaj način se vraćaju poljoprivredi, odnosno ulažu se u njen razvoj, u vidu izgradnje atarskih puteva i sličnog.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM