Poljoprivreda

OKUPLJANJE VINARA NA GOLF TERENU

ŽABALJ – U organizaciji Kluba vina juče je na golf terenima kod Žablja održan tradicionalan susret vinogradara i vinara zrenjaninske regije.

vinari

Bila je to prilika da Zrenjaninci ugoste svoje goste i kolege iz Banata i Bačke, razmene iskustva i, naravno, degustiraju svoje prošlogodišnje proizvode. Bez obzira na vrelo popodne, Zrenjanincima su stigle kolege iz Temerina, Mužlje, Iđoša, Melenaca, Taraša, Pančeva, Novog Bečeja, Aradca, Orlovata…

Susret je bi posvećen jednoj starom, autohtonom vinu sa ovih prostora „šileru“, o kom je održan i okrugli sto. „Šiler“ je vino koje se pravi od tog grožđa u vinogradu, a preovlađujući ukus daje mu sorta „slankamenka“. Do pre pola veka možda je bilo i preovlađujuće vino na ovim prostorima, onda je ustuknuo pred nekim „velikim vinima“, a sada mu se polako vraća stari sjaj.

vinari

Druga tema o kojoj je juče bilo reči jeste i šteta koju su neki vinogradari u okolini Zrenjanina pretrpeli od grada. Šteta je načinjena, ali se još može učiniti ponešto da se bar deo roda spasi, ali i da se vinograd pripremi za narednu godinu, pa su saveti koje je vinogradarima i vinarima dala Maja Martinov iz Poljoprivredne stručne službe bili veoma korisni.

Vinogradari i vinari imali su priliku da uz pomoć instruktora zamahnu prve udarce štapovima za golf i okušaju se u ovom zanimljivom sportu. I, naravno, da se na kraju opuste uz dobru muziku i još bolje vino, jer nema vinara koji sa sobom nije poneo bar jednu flašu iz svog podruma.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz