Poljoprivreda YSLAJDER

OD 1. JANUARA JE PRODAJA SA KUĆNOG PRAGA LEGALNA!

Foto: Dušan Bartolović

ZRENJANIN – Dobra vest za mala domaćinstva, odnosno registrovana poljoprivredna gazdinstva koja imaju malo više svojih proizvoda da ponude tržištu: od 1. januara je prodaja sa kućnog praga legalna!

 

Foto: Dušan Bartolović

 

Konačno je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo Pravilnik o malim količinama primarnih proizvoda koje služe za snabdevanje potrošača, području za obavljanje tih delatnosti, kao i odstupanja koja se odnose na male subjekte u poslovanju hranom životinjskog porekla. Ovim potezom Ministarstvo prebacuje odgovornost za bezbednost i kvalitet namirnica na samog proizvođača – bilo to i malo poljoprivredno gazdinstvo, ali koje mora da ispunjava veterinarsko – sanitarne, odnosno opšte i posebne uslove higijene hrane u skladu sa zakonom.

 

Dugo čekanom, pa dočekanom pravilniku, obradovali su se proizvođači mleka i mesnih prerađevina iz Zrenjanina.

 

– Konačno više ne moramo da drhtimo od inspekcije – kaže Janoš Miler iz Mužlje, kog dobro znaju svi ljubitelji dobre domaće kobasice, slanine, šunke, čvaraka od manguljice… – Mi, inače, meso kad koljemo nosimo na analizu, držimo se svih sanitarno – higijenskih standarda, ali nismo smeli da prodajemo ništa. Ljudi su morali kad kolju june da nose u klanicu da dobiju potvrdu i to ih je koštalo 100 evra, plus što su ostavili kožu i iznutrice, priča Miler.

 

prodaja
Foto: Dušan Bartolović

 

Slično misle i proizvođači mleka.

 

Porodica Berberski dobila je, zahvaljujući ideji kćerke Đurđine, iz projekta USAID-a – mlekomat. Pre ravno 7 godina. Taj mlekomat nije u funkciji jer nije postojao pravilnik.

 

– Hladimo u mlekomatu pivo leti, grehota – priča za portal zrenjaninski.com Kosta Berberski. – Mleko od naših krava je odlično, zdravo, da ne kažem pravo, pravcato. I mi nismo smeli da ga prodajemo od kuće, ni na pijaci. Naravno, prodavalo se al’ iz gepeka. Nadam se da će ovaj pravilnik vratiti ljude dobrim proizvodima. E, sad, samo treba da vidimo hoće li to doneti i neko novo oporezivanje, kaže Kosta.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.