Poljoprivreda

Novobečejski „Pro – mes“ otkupljuje svinje

Kupovina najkasnije do 30. aprila
Kupovina najkasnije do 30. aprila

ZRENJANIN – U cilju realizacije zaključka Vlade o kupovini do 10.000 kilograma tovnih svinja, kao i o naturalnoj razmeni do 15.000 tona merkantilnog kukuruza za tovne svinje, registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, preko službe načelnika Srednjobanatskog upravnog okruga, prosleđena je informacija o uslovima i drugim bitnim elementima kupovine.

„Kupovaće se od nosilaca poljoprivrednih gazdinstava koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava. Klanice koje će kupovati tovne svinje su industrije mesa „Matić“ i „Matijević“ iz Novog Sada, PKB „Imes“ iz Padinske Skele, „Alf promet“ iz Kaća, „Pro – mes“ iz Novog Bečeja, IM „Topola“ iz Bačke Topole, AD „Juhor“ iz Jagodine i „Big Bull Foods“ iz Bačinaca. Zainteresovana registrovana gazdinstva sa tim klanicama dogovoraju dinamiku kupovine“, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, koje potpisuje državni sekretar Zoran Rajić.

Kupovina će se obavljati najkasnije do 30. aprila. Telesna težina tovnih svinja koje se kupuju utvrđena je za prvu klasu od 95 do 110 kilograma, uz cenu po kilogramu od 170 dinara, za drugu klasu od 110 do 130 kilograma, po ceni od 150 dinara, i za treću klasu od 130 do 150 kilograma, po ceni od 140 dinara. Rok plaćanja je 15 dana od datuma kada Direkcija za robne rezerve primi potvrdu o prijemu svinja.

Kupovina će se obavljati na registrovanim stočnim pijacama, u vreme kada nisu pijačni dani, prema rasporedu i dinamici koja će se dogovoriti sa klanicama. Svinje moraju biti vakcinisane protiv svinjske kuge i obeležene ušnim markicama, a za njih vlasnik mora da obezbedi uverenje o zdravstvenom stanju životinja izdato od strane nadležne veterinarske stanice i potvrdu o vakcinaciji.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.