Poljoprivreda

NEUZINSKA ZADRUGA OSTAJE BEZ IMOVINE

NEUZINA – Jedan od najvećih poverilaca Poljoprivrednog preduzeća “Bratstvo jedinstvo” iz Neuzine, zrenjaninski “Ribobel”, pokrenuo je naplatu svog potraživanja sudskim putem.

Zadruga "Bratstvo jedinstvo" u Neuzini
Zadruga “Bratstvo jedinstvo” u Neuzini

Četiri traktora srednje snage, po ukupnoj ceni do 2,2 miliona dinara, jedan ULT procenjen na 800 hiljada dinara, jedan veliki traktor po ceni od 1,5 milion i kombajn po procenjenoj vrednosti od 600 hiljada dinara, ponuđeni su na prodaju 8. februara u zgradi preduzeća u Neuzini.

Ovo je, inače, druga prodaja pokretne imovine preduzeća, koje će se očigledno prodavati ovako na parče, jer veliki poverioci, među kojima su Vojvođanska banka, zrenjaninski “Uni pres”, “Ribobel” i drugi, nisu zaintresovani za rešavanje problema preduzeća kroz stečaj, odnosno unapred pripremljeni plan reorganizacije.

Posle neuspele, pa poništene privatizacije, “Bratstvo jedinstvo” se našlo na spisku preduzeća u restruktuiranju koje je država subvencionisala do 1. novembra prošle godine. Ovu privilegiju menadžment očigledno nije iskoristio za stabilizaciju, pa su poverioci rešili da svoje potraživanje naplate sudom.

I dalje je imovina preduzeća daleko veća od dugova: tri miliona evra vredi ono što “Bratstvo jedinstvo” ima, a dugovi su oko 600 hiljada evra.

U preduzeću je isečen plin i isključeni telefoni. Za sada ima struje, pa će moći da se obavi licitacija poljoprivrednih mašina – nema nikave sumnje da će ova mehanizacija, s obzirom na to da se prodaje za 60 odsto od procenjene vrednosti, naći novog gazdu.

 

 

Podeli članak
sinovoz
FAM