Poljoprivreda

Ministar Branislav Nedimović u poseti Zrenjaninu

Janjić i Nedimović

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović danas je posetio Zrenjanin, i sa gradonačelnikom Čedomirom Janjićem održao radni sastanak.

 

-Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine dalo je saglasnost Gradu Zrenjaninu za izdavanje državnog zemljišta u zakup, a grad se obavezao da će veoma brzo raspisati oglas. Ove godine, inače, imaćemo u Srbiji 500.000 hektara u zakupima, što na licitacijama, što po pravu prečeg zakupa i prvenstva zakupa a cene zakupa su mnogo veće.Ostaje samo problem odnosa ratara i stočara i juče sam formirao radnu grupu za izmenu zakonskih odredbi, kako bi razrešili taj sukob – naglasio je Nedimović, nakon sastanka. Ministar je podsetio da na licitaciju ide i zemljište koje je opredeljeno za kompaniju „Tenis“, sve do 1. novembra 2019. godine, kada bi Nemci trebali da uđu u posed, ukoliko zaključe ugovor sa našom državom. Ministar je pohvalio rad poljočuvarskih i drugih službi u Zrenjaninu, koje su uspele da u značajnoj meri spreče uzurpaciju državnog zemljišta.

 

Na pitanje o ceni goriva, koje je jedno od ključnih za poljoprivrednike, Nedimović je rekao da sledeće nedelje ima sastanak sa predstavnicima MMF-a, na kojem će biti rečii o mogućem subvencionisanju goriva za poljoprivrednike, pa će tada biti i više informacija o tom pitanju.

 

Ministar je demantovao navode da je cena poljoprivrednih proizvoda niska, ocenjujući takve tvrdnje kao „pamflete pojedinih analitičara“. Kao razlog nižih cena od prošlogodišnjih on je naveo daleko bolji ovogodišnji rod, kao i činjenicu da je sada onemogućen vodeni saobraćaj na Dunavu, zbog čega je nedostupna luka Konstanca, što otežava odliv uskladištenih poljo-proizvoda. To bi u narednom periodu trebalo da se promeni u pozitivnom smeru, naglasio je on.

 

-Dobra vest je i da smo otvorili nova tržišta, među njima je i Egipat, kao najveći kupac pšenice na svetu a očekujemo i otvaranje kineskog tržišta za plasman kukuruza – objavio je Nedimović, najavljujući i popis svih skladišnih kapaciteta u državi u jedinstveni elektronski katastar.

 

Gradonačelnik Čedomir Janjić ukazao je na činjenicu da je grad Zrenjanin dobar servis države u sprovođenju i praćenju licitacije državnog zemljišta.
-Pokazali smo se dobro i prošle i ove godine, u zaštiti interesa države i sprečavanju uzurpacije zemljišta. Ove godine imali smo još više informacija o uzurpacijama, jer su nam poljoprivrednici ukazivali na te slučajeve. Imamo dobru poljočuvarsku službu i dobru poljoprivrednu službu u Gradskoj upravi, i saradnju sa Komunalnom policijom, Policijskom upravom Zrenjanin i Poljoprivrednom stručnom službom, te smo onemogućili uzurpatore da se protivzakonito okoriste, a istovremeno smo ojačali budžet – naglasio je gradonačelnik Janjić. On je poručio zainteresovanim poljoprivrednicima da će veoma brzo biti raspisana i organizovana licitacija, jer je program davanja poljoprivrednog državnog zemljišta u zakup, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, utvrđen i spreman za realizaciju.

 

Na kraju, Janjić je podsetio načinjenicu da Grad Zrenjanin ima veliki deo budžeta opredeljen za poljoprivredu.
-Radili smo razne projekte, od ravnanja atarskih linija, kopanja kanala za odvodnjavanje i navodnjavanje, bušili smo bunare, poklanjali smo stočarima rasna grla simentalske rase, pomažemo pčelarima, pravimo programe za voćare – pobrojao je Janjić samo deo od akcija koje je Grad organizovao kao podršku poljoprivrednicima.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Danas sam kroz centar grada,dužinom celoga bulevara vozio za kamionom kafilerije koji je prevozio raspale leševe životinja.Smrad je bio neopisiv i trebalo je dvadeset minuta da se raziđe,nije mi jasno koja budala uputi kamion u sred najvećeg špica,po paklenoj vrućini preko bulevara.Trebali ste kamion staviti na čelo kolone ministra i njegovih uhleba,ne bi trošili novac za angažovanje pratnje pošto su svi bežali glavom bez obzira.

sinovoz