Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Krajem septembra treći poljoprivredni sajam „Jaša Tomić 2019“

poljoprivredni sajam jaša tomić
Foto: NMR Info

Treći poljoprivredni sajam „Jaša Tomić 2019“ biće održan u nedelju, 29. septembra, u ovom selu na području sečanjske opštine.

 

Turistička organizacija Opštine Sečanj je pozvala sve zainteresovane da učestvuju na predstojećem sajmu i promovišu svoje proizvode i usluge na jednom ovakvom događaju. Sajam je, kako se navodi u saopštenju, izuzetno važan, kako za opštinu Sečanj, tako i za ceo srednji Banat.

 

– Poljoprivredni sajam „Jaša Tomić“ okuplja više od 80 izlagača iz različitih oblasti poljoprivrede. U okviru njega se organizuju i panel diskusije eminentnih poljoprivrednih stručnjaka. Posetioci sajma, pored izložbe poljoprivrednih proizvoda, imaju priliku da uživaju u tradiciji, kulturi i raznim kulinarskim specijalitetima – navodi direktorka Turističke organizacije Opštine Sečanj Miljana Milošević.

 

Pročitajte još: Lokalna samouprava izdvojila četiri miliona dinara za razvoj pčelarstva

 

Cilj sajma je promocija poljoprivrednih potencijala opštine Sečanj i celog Srednjobantskog okruga. Takođe, organizatori žele da postojećim i budućim poljoprivrednicima, poljoprivrednim gazdinstvima i zadrugama, kao i mladima na selu pruže mogućnost informisanja, dobijanja savetodavnih usluga i ideja za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

 

– Ovo je jedinstvena prilika da poljoprivredni sektor promoviše svoje proizvode i usluge, prezentuje novine i savremene tokove u oblasti poljoprivrede – dodaje Milošević.

 

Glavna privredna grana u opštini Sečanj je poljoprivreda. Opština raspolaže sa 37.817 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta. Pored ratarstva, kao osnovne poljoprivredne grane, razvijeni su i stočarstvo i ribarstvo, a voćarstvo dobija sve više na značaju.

 

Na teritoriji opštine postoji pet ribnjaka za proizvodnju konzumne ribe, na površini od oko 3.000 hektara. Blizina većih gradskih centara, dobra povezanost i blizina graničnog prelaza sa Rumunijom, čine da ovaj kraj ima veliki poljoprivredni potencijal.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM