Poljoprivreda

KORPORATIVNO OTIMANjE ZEMLjE OD LOKALNOG STANOVNIŠTVA

ZRENjANIN – Tribina „Zrenjaninskog socijalnog foruma“ o posledicama privatizacije u poljoprivredi Srbije biće održana u petak, 25. marta, u sali KUD „Petefi“, s početkom u 19 sati. Uvodno izlaganje održaće Milenko Srećković, publicista i osnivač Pokreta za slobodu.

poljoprivreda

„Svetske korporacije dobijaju u Srbiji brojne podsticaje i privilegije da bi započele svoje poslovanje. Međutim, ovakva privredna politika, posebno na duže staze, vrlo je neizvesna. Prema Uredbi o uslovima i načinu privlačenja stranih investicija, uprkos tome što strane kompanije dobijaju više hiljada evra po svakom radnom mestu, kao i brojne druge podsticaje, ništa ih ne obavezuje da nakon pet godina jeftinu radnu snagu i nove podsticaje ne potraže u drugim zemljama, ostavljajući za sobom veliki broj nezaposlenih. Pored toga, bilateralni sporazumi o zaštiti investicija omogućavaju korporacijama da pred međunarodnim arbitražnim sudovima podnose višemilionske tužbe protiv države za bilo kakvu štetu nanetu ostvarivanju njihovog profita“, navodi se u saopštenju „Zrenjaninskog socijalnog foruma“.

U procesu pridruživanja Evropskoj uniji, dodaje se u saopštenju, postavljeni su i temelji korporativnog prisvajanja srpskog poljoprivrednog zemljišta. Tako se u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Republike Srbije i Evropske unije, koji je na snazi od septembra 2013, propisuje da Srbija od 2017. stranim licima i kompanijama mora omogućiti sticanje vlasništva nad svojim poljoprivrednim zemljištem. Privatizacijom poljoprivrednih kombinata, preduzeća i zadruga već je došlo do ukrupnjavanja znatnih površina obradive zemlje. Vlasnici koji su u procesu privatizacije do zemljišta došli veoma jeftino, moći će da ga prodaju po višestruko skupljim cenama.

„Korporativno otimanje zemlje od lokalnog stanovništva i tretiranje poljoprivredne proizvodnje kao profitabilnog biznisa, globalni su procesi koji poprimaju sve veće razmere i na našim prostorima“, upozoravaju u „Zrenjaninskom socijalnom forumu“.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz