Poljoprivreda YSLAJDER

KOMPANIJA „JOVANJICA“ PREDSTAVILA SJAJNU ŠANSU ZA POLJOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE

Dragomir Petronijević, Duško Radišić i Predrag Koluvija na predstavljanju "Jovanjice"

ZRENJANIN – Kompanija „Jovanjica“ iz Stare Pazove, lider među domaćim proizvođačima, distributerima i izvoznicima organske hrane, zainteresovana je da proširi poslovanje i na području Zrenjanina.

Dragomir Petronijević, Duško Radišić i Predrag Koluvija na predstavljanju "Jovanjice"
Dragomir Petronijević, Duško Radišić i Predrag Koluvija na predstavljanju „Jovanjice“

Zbog toga je danas u Multimedijalnoj sali Gradske kuće održana prezentacija ove kompanije, a tom prilikom su predstavljene i mogućnosti da se poljoprivredni proizvođači sa teritorije grada na Begeju uključe kao kooperanti u proizvodnju organskog povrća, voća, različitih ratarskih kultura, mleka, mesa, sira, jaja i prerađevina od voća i povrća.

– Mi u ovom trenutku ne proizvodimo dovoljno organske hrane čak ni za srpsko tržište. Naša kompanija zato i uvozi neke povrtarske kulture, jer Srbija trenutno proizvodi tek 20 odsto sopstvenih potreba – rekao je vlasnik „Jovanjice“ Predrag Koluvija, napominjući da ova firma svežinu proizvoda obezbeđuje tako što dolazi kod proizvođača sa svojim hladnjačama, prevozi ih do velike hladnjače gde se roba pakuje i zatim se odmah distribuira marketima.

Predstavljanju „Jovanjice“ u Zrenjaninu prisustvovao je i član Gradskog veća u Beogradu Dragomir Petronijević, s obzirom na to da je glavni grad već uspostavio saradnju sa pomenutom kompanijom, a želja je da se ona proširi i na najveći grad u srpskom delu Banata.

– Kooperantima ne samo da omogućavamo obuku oko proizvodnje, subvencije i sertifikaciju, nego im obezbeđujemo i tržište. Sarađujemo sa kompanijama koje žele da ulože u ovakve proizvođače, jer kad prelazite iz konvencionalne u organsku proizvodnju, potrebno je da prođe period od tri godine. Kao lokalna samouprava, mi smo tu da pomognemo u tom periodu, da proizvođače povežemo sa tržištem i onda oni sami mogu od svog rada dobro da zarađuju – objasnio je Petronijević.

Po njegovom mišljenju, važno je da se poljoprivredni proizvođači ujedine u zadruge i da na taj način imaju veću količinu robe. Dobro je, smatra Petronijević, i da se Beograd i Zrenjanin povežu na ovom projektu, jer onda mogu zajedno da nastupaju prema Republici i traže dodatne subvencije za razvoj poljoprivredne proizvodnje. Petronijević je dodao da u Beogradu sada postoji 5.500 hektara zaparložene zemlje koja za kraći period može da posluži za organsku proizvodnju.

jovanjica

Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić napomenuo je da ovdašnja lokalna samouprava želi da poveže proizvođače, jer je kompaniji „Jovanjica“ potrebno puno kooperanata. Radišić je naglasio da Grad Zrenjanin kroz niz mera pomaže razvoj agrara.

– Upravo pravimo agrarni budžet i definišemo podsticajne mere za narednu godinu, a iskustva iz Beograda će nam dobro doći. Planiramo i finansijske podsticaje, a imali smo ih i budžetu za ovu godinu, kao što je podsticanje plasteničke proizvodnje – rekao je Radišić.

Zainteresovana za učešće u ovom projektu je i Srednja poljoprivredna škola u Zrenjaninu koja je prošle godine uvela oglednu parcelu „Bio-bašta“, gde su učenici, u određenim uslovima, proizvodili povrće i lekovito bilje.

– Planiramo to ubuduće da radimo na većim parcelama, između ostalog na našoj farmi na kojoj zemlja nije tretirana. U školi imamo i predmet Organska proizvodnja i veoma smo zainteresovani za ovo, pošto je to budućnost i grada i Srbije – konstatovala je direktorka Srednje poljoprivredne škole Milica Damjanović Tomin.

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM