Poljoprivreda YSLAJDER

IZLOV EČANSKOG ŠARANA ULAZI U ZAVRŠNU FAZU

Foto: Dušan Bartolović

LUKINO SELO – Izlov čuvenog ečanskog šarana na Ribnjaku „Ečka“ u Lukinom Selu ulazi u završnu fazu.

Foto: Dušan Bartolović

– Počeli smo sa izlovljavanjem negde u oktobru, a završićemo do Svetog Nikole – kaže za portal zrenjaninski.com Žolt Pinter, direktor proizvodnje na Ribnjaku. – Kako sada stvari stoje, ostvarićemo ono što smo i planirali, a to je izlov oko 1.200.000 do 1.300.000 kilograma šarana i nešto malo druge ribe, amura, tolstolobika i grabljivica. Ovo je izlov sa 1.200 do 1.300 hektara ribnjaka, naglašava Pinter.

Riba iz ečanskih ribnjaka najviše se prodaje u Srbiji, ali ide i u izvoz, i to najviše u zemlje regiona. Trenutno u prodavnicama kilogram ečanskog šarana košta 425 dinara.

Foto: Dušan Bartolović

– Valja imati na umu da je u pitanju trogodišnji tov – šaran koji odavde izađe je trogodišnjak, a mi se trudimo da to bude riba težine između 1,2 i 1,5 kilograma jer je tada najbolja – kaže Pinter.

Ono što legalnim ribnjacima pravi najviše problema je nelojalna konkurencija. Sve je više ribe na pijacama nepoznatog porekla, ali je ona jeftinija, pa se građani tanjih novčanika na kraju opredele za nju.

Foto: Dušan Bartolović

– Uzgoj ribe u Srbiji nije posebno podržan od države. Troškovi proizvodnje su veliki, a subvencije i nekoliko puta niže od onih koje daju okolne države. Teško je opstati na tržištu, pa se trudimo da svake godine izbacimo nešto novu, sve u susret navikama i željama potrošača – naglašava Pinter.

Foto: Dušan Bartolović

Na izlovu je angažovano oko 25 radnika, a poslednjih godina veliku pomoć pruža i nova mašina, takozvana mehanička ruka za pecanje, koja zameni 8 do 9 radnika, a još plus ima i vagu, tako da čim „upeca“ ribu, odmah i očita koliko je upecala.

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • NIKADA, 1 KG ŠARANA NIJE BIO SKUPLJI OD 1 KG SVINJSKOG MESA!!!
    KOD NAS SU MNOGE VREDNOSTI ZAMENJENE/POBRKANE, NA ŽALOST!
    TO ZNAČI, DA KONKURENCIJE, NIKADA DOSTA!
    Pozdrav iz Elemira!