Poljoprivreda

DIJAMANT AGRAR: Sledi smanjenje troškova

ZRENJANIN – Suvlasnik novosadske Industrije mesa „Matijević“ Zoran Matijević najavio je da predstoji reorganizacija „Dijamant agrara“, zrenjaninske poljoprivredne firme sa 4.100 hektara obradivog zemljišta u okolini grada, koju je nedavno od zagrebačkog koncerna „Agrokor“ preuzeo poznati proizvođač mesa.

U vlasništvu "Dijamant agrara" 4.100 hektara obradive zemlje
U vlasništvu „Dijamant agrara“ 4.100 hektara obradive zemlje

– Ekonomski potencijal „Dijamant agrara“ je za respekt, ali je potrebno da reorganizujemo preduzeće koje smo kupili i da, pre svega, smanjimo troškove poslovanja i u isto vreme podignemo nivo proizvodnje – izjavio je Zoran Matijević novinarima i napomenuo da zrenjaninski „Dijamant agrar“ ima, između ostalog, 2.000 hektara oranica pod zalivnim sistemom, novi zasad višanja, govedarsku farmu sa uzgojem junadi i još dosta toga valjanog.

Po rečima Matijevića, postoje svi preduslovi da ovo preduzeće bude profitabilno.

Pre nego što su vlasnici dveju kompanija Petar Matijević i Ivica Todorić potpisali kupoprodajni ugovor, za ovu trgovinsku transakciju pribavljena je saglasnost Komisije za zaštitu konkurencije, a blagoslov za nju dala je, na vanrednoj sednici, i Skupština akcionara „Agrokorove“ firme „Dijamant“ iz Zrenjanina, pošto je ova uljara do sada bila pravni vlasnik „Dijamant agrara“. U uljari „Dijamant“ odluku o prodaji pravdaju time da su poslovni rezultati „Dijamant agrara“ u prethodnih pet godina bili ispod očekivanja.

Javnost nije saznala koliko je Matijević platio Todoriću za preuzimanje zrenjaninskog preduzeća, ali se procenuje da vrednost njegove ukupne imovine iznosi oko 1,9 milijardi dinara.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.