Poljoprivreda YSLAJDER

DEFICIT VLAGE: SUŠA PRETI POLJIMA U SREDNJEM BANATU

njiva

ZRENJANIN – Zbog suše, crveni meteo alarm za useve u srednjem Banatu odavno je upaljen, a vremenska prognoza za narednih desetak dana ne obećava ništa bolju situaciju.

 

poljoprivreda

 

Ratari sa strepnjom i nadom gledaju u nebo, a poljoprivredni stručnjaci veoma su oprezni u izjavama, s tim što se svi slažu da bez skorih padavina dobro biti neće, jer je na banatske njive palo znatno manje od prosečne količine padavina za ovo doba godine. Deficit vlage, u stvari, prisutan je u Banatu, od početka ove 2017.

 

– Kako je bilo šareno sa prinosima ječma i pšenice, tako je sada i sa stanjem kukuruza, suncokreta, soje i šećerne repe. Gde je bilo padavina i gde je agrotehnika poštovana, manji su problemi, ali ima i parcela gde je stanje krajnje ozbiljno – kažu poljoprivredni stručnjaci, koji godinama prate stanje useva u srednjem Banatu.

 

Oni navode da kod kukuruza ima njiva na kojima je samo jedan list na stabljici suv, dok ima i parcela gde su listovi suvi do klipa.

 

– Ovo je, što se tiče vlage i temperature, kritična faza za sve useve. Kukuruz završava oplodnju i to je dobro prošlo, a kako će se završiti faza nalivanja zrna, velika je nepoznanica. I ostali usevi su u osetljivoj fazi, i suncokret završava oplodnju, a njegovi zahtevi u pogledu vlage su skromniji i možda progura ovu kritičnu fazu – napominju stručnjaci, uz opasku da pesimističke prognoze u ovom trenutku izgledaju mnogo bliže realnosti.

Podeli članak
sinovoz
FAM