Poljoprivreda

Crni luk dostigao astronomsku cenu, ove godine i krompir veoma skup

crni luk
Foto: Pixabay

Crni luk na pijaci, pa i po marketima, dostigao je cenu od 100 dinara za kilogram. U odnosu na prošlu godinu, kada se crni luk prodavao budzašto, ovogodišnja cena neprijatno je iznenadila potrošače.

 

– Mislim da je 100 dinara maksimalna cena i da crni luk neće dalje poskupljivati – kaže za portal zrenjaninski.com Tibor Horvat, iz „Carske bašte“. – Godina je za povrće bila loša, posebno za crni luk, i to ne samo kod nas nego i u celoj Evropi. Prinos je bio ispod proseka. Kad ga nema dovoljno, cena raste. Veći je problem što je semenska roba koja stiže jako skupa, pa je pitanje kakve će biti cene novog, kad stigne, ističe Horvat.

 

Ove godine veoma je skup i krompir.

 

– Mi smo pre nekoliko dana prodali poslednje količine – kaže za naš portal Imre Sarvak iz Mužlje.

 

On je prošle godine na svom gazdinstvu proizveo oko 900 tona krompira.

 

– Krompira na tržištu nema dovoljno, ni kod nas ni u Evropi. Kako će izgledati naredna setva i to je pitanje, jer je semenski krompir izuzetno skup – kaže Sarvak.

 

Klimatske promene veoma su pogodile ove dve kulture, koje su u ishrani Banaćana izuzetno važne. Kako sada stvari stoje, u narednim godinama moramo se pomiriti sa tim da ni crni luk ni krompir neće biti jeftini. Sa belim lukom takva je situacija već odavno.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM