Poljoprivreda YSLAJDER

CRKVA IZDALA NJIVE U ZAKUP, OVOLIKO NOVCA ĆE DA PRIHODUJE

ZRENJANIN – Srpska pravoslavna crkva u Zrenjaninu je odlučila da poljoprivredno zemljište, koje joj je vraćeno u postupku restitucije, izda u zakup, pa je sinoć u prostorijama Crkvene opštine održana prva licitacija, koja je uspešno završena.

Bojan Jovanović
Bojan Jovanović

Na licitaciji je učestvovalo jedanaest poljoprivrednika, koji su uplatili depozit od pola miliona dinara.

Nakon kraćeg negodovanja oko toga da li je bilo kašnjenja sa uplatama, svi su dobili pravo da licitiraju. U arendu je dato ukupno 75 hektara, i to „u komadu“, po ceni od 520 evra po hektaru, što je za 170 evra više u odnosu na početnu cenu. Zemlju je izlicitirao poljoprivredni proizvođač Bojan Jovanović iz Zrenjanina. Prema rezultatima licitacije, zakupac je obavezan da crkvi isplati na ime arende 39.000 evra godišnje, odnosno 195.000 evra za pet godina na koliko je zemlja izdata.

– Cena koja je dostignuta na licitaciji je najviša koju sam mogao da prihvatim. Na parceli je, kako sam informisan, ranije bila pšenica. Planiram da pripremim zemlju za prolećnu setvu kukuruza i suncokreta – rekao je Jovanović nakon licitacije.

SPC konačno, posle sedam decenija, ponovo može da raspolaže svojom imovinom, a odlučila je da izađe u susret zahtevima poljoprivrednika. Njive su izdate na rok od pet godina, što je od značaja za ratarsku proizvodnju.

– Zadovoljni smo kako je protekla licitacija i uvaženi su zahtevi poljoprivrednika da rok za zakup bude pet godina, kako bi ulaganje u zemlju za njih bilo isplativo. Sve su to naši vernici i članovi crkve, i nije bilo ograničenja za njih – objasnio je predsednik Crkvene opštine Zrenjanin Jovan Mileković.

Protonamesnik Slobodan Čestić očekuje da Srpskoj pravoslavnoj crkvi bude vraćen još deo oduzete imovine, kako bi crkva mogla bolje da funkcioniše.

– Raspolaganje imovinom nam puno znači, jer ćemo stati na svoje noge, a sa nama i ceo srpski narod. Pozdravljamo odluku da nam se vrati imovina, a osuđujemo što nam je oduzimana – kazao je Čestić.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.