Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

„Carska bašta“ zvanično pustila u rad novi pogon vredan tri miliona evra

carska bašta
Foto: Grad Zrenjanin

Preduzeće „Carska bašta“ zvanično je pustilo u rad novu hladnjaču i automatizovanu liniju za pranje, sortiranje i pakovanje šargarepe. Vrednost investicije je oko tri miliona evra.

 

Simboličnim presecanjem vrpce, novi pogon „Carske bašte“ otvorili su predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, zamenik ministra spoljne ekonomije i spoljnih poslova Republike Mađarske Levente Mađar i rukovodilac pogona Đula Madaras. Svečanosti je prisustvovao i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.

 

Noovotvorena hladnjača „Carske bašte“ podignuta je na periferiji zrenjaninskog naselja Bagljaš, na kraju Ulice dr Tihomira Ostojića. Do sada su prerada povrća, pakovanje i isporuka obavljani sa više lokacija u Zrenjaninu i Mužlji. Sada je „Carska bašta“ sve to objedinila na jednom mestu.

 

– Unutar ovog objekta od 3.600 kvadratnih metara smeštena je hladnjača za skladištenje voća i povrća pre isporuke kupcima. U drugom delu objekta smešteno je postrojenje za pranje, sortiranje i pakovanje šargarepe, s kapacitetom od osam tona gotovog proizvoda na sat. Slikovito, to odgovara površini zasada šargarepe od hiljadu hektara. Tolika je ukupna površina pod ovim povrćem u Srbiji – objasnio je direktor „Carske bašte“ Tibor Molnar.

 

Pročitajte još: Cene kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta iz godine u godinu sve su veće

 

Molnar je istakao da je primarni cilj da se iskorišćenost ove linije dovede do trećine, što označava i saradnju s novim kooperantima.

 

– Imamo viziju da s ovim proizvodom izađemo i van granica naše zemlje. Za ovu godinu dostigli smo površine od oko 300 hektara kod novih kooperanata, što je izazov i za naš menadžment, što se tiče prodaje. U ovom pogonu biće stalno zaposleno 16 radnika, a ukupno u „Carskoj bašti“ imamo oko stotinu radnika, uz nekolicinu sezonskih. Indirektno, kroz različitu saradnju s gazdinstvima, možemo govoriti o cifri od preko 200 naših kooperanata. Ukoliko budemo ostvarili maksimalnu proizvodnju u novom pogonu, broj zaposlenih će se utrostručiti – naveo je Molnar.

 

carska bašta
Foto: Grad Zrenjanin

 

Santovac: Primer uspešnog udruživanja malih poljoprivrednih proizvođača

 

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac rekao je da lokalna samouprava ističe „Carsku baštu“ kao primer uspešnog udruživanja malih poljoprivrednih proizvođača koji, zahvaljujući takvom udruživanju, postaju veliki i konkurentniji na tržištu.

 

– Na taj način oni postaju interesantni i velikim distributerima, kojima su potrebne veće količine proizvoda, i to je uspela da uradi „Carska bašta“ u prethodnim godinama. Ona nastavlja da se razvija, podiže proizvodnju na viši nivo, kroz izgradnju hladnjača koje omogućuju da se održi kvalitet proizvoda u dužem periodu, kao i da grupaciji pristupe novi poljoprivredni proizvođači – rekao je Santovac, uz napomenu da je ovo jedan od načina da se ljudi zadrže u seoskim sredinama.

 

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz