Poljoprivreda YSLAJDER

CARSKA BAŠTA: PLANIRAJU DA UKISELE 200 TONA KUPUSA

Tibor Molnar (Foto: Dušan Bartolović)

MUŽLJA – U “Carskoj bašti” kiselog kupusa nema ni za lek. No, da ne bismo širili paniku, uskoro će ga biti.

Tibor Molnar (Foto: Dušan Bartolović)
Tibor Molnar (Foto: Dušan Bartolović)

– Ove godine planiramo da ukiselimo 200 tona kupusa – kaže za portal zrenjaninski.com Tibor Molnar iz “Carske bašte”. – Već se i ove sezone pokazalo da su nam kapaciteti mali i krenuli smo u nabavku mašina i opremanje novog pogona koji će biti spreman za narednu godinu i imaće kapacitet 1.000 tona, ističe Molnar.

Kupus na kiseljenje stiže sa njiva iz zrenjaninskog i okolnih atara.

– Želimo da znamo poreklo svake glavice i nije nam cilj hiperprodukcija nego kvalitet – kaže Molnar. – Za kiseljenje koristimo dve vrste kupusa, pre svih “bravo”, jer su to sorte pune šećera. Recept je starinski, kupus, so, biber, kim i to je to.

U “Carskoj bašti” planiraju da u novom pogonu, kad on proradi, prošire asortiman kiselog programa i to po starim recepturama.

– Plan nam je da ne proizvodimo mnogo nego da proizvodimo dobro. Moći ćemo da izađemo u susret svakom ukusu, proizvodićemo manje količine i imamo stvarno mnogo ideja, a trudićemo se da ih realizujemo – napominje Molnar.

Kuvani paradajz samo je jedan od budućih proizvoda “Carske bašte”.

– Dobili smo dozvolu da probne količine možemo da pustimo u promet, ali to je jako malo. Dogodine, biće to ozbiljna proizvodnja. Opet, sa naših njiva – ističe Molnar.

O ukusima se ne raspravlja, kaže stara izreka. Ipak…

– Mislimo da je naš kiseli kupus među najboljima koji se trenutno proizvode u Srbiji. Takvi će biti i budući proizvodi, jer se držimo tradicionalne recepture. Ja na probu prvo nosim svojoj mami. Ona zna tradicionalne ukuse. A to preporučujem i velikim klijentima. Nosite mamama i svekrvama, pa ako one kažu da je dobro, mirni ste – smeška se Tibor Molnar.

Podeli članak
sinovoz
FAM