Poljoprivreda

Analize zemljišta i ove godine

ZRENJANIN – Srednjobanatski okrug je visoko razvijeno poljoprivredno područje u Srbiji i kao takvo postiže visok prinos poljoprivrednih proizvoda, ocenila je danas direktorka Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin Kristina Salapura.

zemlja njiva
Ona je na konferenciji za novinare istakla da je ta služba ostvarila dobre rezultate poslovanja i proizvodnje, o čemu govore i prosečni prinosi pšenice koji su iznosili sedam tona po hektaru, suncokreta – tri tone po hektaru i kukuruza – 14 tona po hektaru.

Salapura je dodala da je zrenjaninska Poljoprivredna stručna služba dobila priznanje od Instituta za ratarstvo i povrtartvo za primenu višegodišnje stručne pomoći proizvođačima hrane u Srednjem Banatu.

„Našem preduzeću uručen je i savremen mikroskop pomoću čijih analiza se može utvrditi prisustvo biljnih bolesti, ali i njihova determinacija. Ovakve vrste analize su veoma važne, jer od tačne identifikacije patogena zavise mere kontrole i zaštite useva i zasada“, objasnila je ona.

Direktorka Poljoprivredne stručne službe je navela i da je tokom prošle godine urađeno čak 7.500 analiza zemljišta i 1.500 analiza semena, koje su pokazale da zemljište u ovom delu Banata poseduje visok procenat kalijuma, ali i smanjen procenat humusa.

„Poljoprivredni proizvođači koji nakon izvršene analize dobiju savet i preporuku na koji način dalje da tretiraju zemljište i biljke sigurno će ostvariti izuzetne ekonomske uštede, ali i visoke prinose“, istakla je Salapura.

Ona je ukazala i da je počela setva jarih kultura, šećerne repe, soje, a sa poboljšanjem vremenskih uslova kreće i setva suncokreta i kukuruza.

„U narednom periodu kreće i projekat proširivanja oglednog voćnjaka, sadnjom od 500 sadnica kajsija na površini od 1,5 hektara, zatim dalji nastavak sprovođenja rada prognozno-izveštajne službe Regionalnog centra Zrenjanin, koja prati pojave bolesti, štetočina i korova, ali istovremeno daje pravovremene preporuke poljoprivrednim proizvođačima, ali i analizu zemljišta na osnovu agrohemijske analize zemljišta“, rekla je direktorka Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin.

Ona je dodala i da će ta služba nastaviti da pomaže poljoprivrednicima i ulaže u ovu oblast.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.