Poljoprivreda

Afrička kuga svinja preti i našem području, prikupljaju se novi podaci!

afrička kuga svinja
Foto: Pixabay

Afrička kuga svinja i opasnost od njene pojave na području srednjeg Banata bila je jedna od tema sednice Saveta Srednjobanatskog upravnog okruga. Sednica je održana danas u sedištu Okruga.

 

Na sednici je razmotrena aktuelna situacija vezana za ovu bolest. Bilo je reči i o merama koje su preduzete i koje će se još preduzimati radi otkrivanja i suzbijanja zarazne i neizlečive bolesti svinja.

 

Konstatovano je da su, zbog blizine zaražene teritorije, opštine u Srednjobanatskom okrugu u riziku od prenošenja bolesti. Afrička kuga svinja je registrovana u Rumuniji, odnosno u Temišvarskoj regiji. U slučaju da se pojavi i kod nas, postojala bi opasnost od nanošenja ekonomske štete. Ovo se mora imati u vidu s obzirom na broj svinja koje se uzgajaju na farmama i seoskim gazdinstvima u okrugu.

 

Po podacima iz 2018, na teritoriji srednjeg Banata registrovano je 14 komercijalnih farmi, 667 porodičnih farmi i 3.398 seoskih gazdinstava. Na njima se uzgaja ukupno oko 50.500 svinja.

 

„Ovih dana se na terenu prikupljaju novi podaci. Naredne nedelje republička veterinarska inspekcija planira sastanak sa licima koja su u svojim opštinama zadužena za praćenje afričke kuge svinja. Onda sledi i preduzimanje naloženih mera“, saopšteno je posle sastanka.

 

Podeli članak
bomist stovarište zrenjanin
sinovoz