• ZRENJANIN DOMAĆIN MANIFESTACIJE „DANI SRPSKE U BANATU“

    ZRENJANIN – Zrenjanin je u ponedeljak bio domaćin manifestacije „Dani Srpske u Banatu“, koju obeležava Srpska Pravoslavna Eparhija banatska, a u okviru programa obeležena je i deseta godišnjica od potpisivanja Povelje o bratimljenju između Grada Zrenjanina i Opštine Laktaši.     Tim povodom gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima priredio je prijem za goste – […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    ZRENJANIN DOMAĆIN MANIFESTACIJE „DANI SRPSKE U BANATU“

    ZRENJANIN – Zrenjanin je u ponedeljak bio domaćin manifestacije „Dani Srpske u Banatu“, koju obeležava Srpska Pravoslavna Eparhija banatska, a u okviru programa obeležena je i deseta godišnjica od potpisivanja Povelje o bratimljenju između Grada Zrenjanina i Opštine Laktaši.

     

    dani srpske u banatu

     

    Tim povodom gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima priredio je prijem za goste – njegovo preosveštenstvo episkopa banatskog Nikanora, direktora Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađena Cicovića i funkcionere Opštine Laktaši, na čelu s načelnikom opštine Rankom Karapetrovićem.

     

    – Srpska Pravoslavna Eparhija banatska obeležava „Dane Srpske u Banatu“ sa željom da doprinese značaju i važnosti naše istorije. To se svakako ne postiže jednim danom i jednim događajem, nego u kontinuitetu, sve dotle dok imamo osećanje šta znači naše učešće u jednoj epohi – poručio je episkop banatski Nikanor, na svečanoj akademiji u Baroknoj sali Gradske kuće.

     

    dani srpske u banatu

     

    Gradonačelnik Janjić je rekao da je prirodno da jedna od glavnih odrednica predstavljanja Republike Srpske u Srbiji bude upravo Zrenjanin. 

     

    – Razloge za to nalazimo i u bližoj i daljoj istoriji, kada su bezbroj puta naše veze učvršćivane i vremenom postale bratske i prijateljske, u svakom smislu. Stanovništvo u velikom broju naših sela gotovo je u potpunosti poreklom iz različitih krajeva Srpske i ti se koreni nikada ne mogu iščupati, niti oslabiti. Zato su danas Zrenjanin i Trebinje bratski gradovi, zato su nam Laktaši bratska opština, zato se saradnja razvija i sa Bijeljinom, Višegradom, Bilećom, zato su se sprijateljila i zbratimila i naša sela i naše mesne zajednice – istakao je Janjić.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 5

    1. Cela vlast u Zrenjaninu vodi korene iz Bosne i Hercegovine kad hoćemo da komšiji Lali crkne krava.

    2. Cela vlast u Zrenjaninu vodi korene iz Bosne i Hercegovine. Kad hoćemo da komšiji Lali crkne krava, tako nam i treba.

    3. Cela vlast u Zrenjaninu vodi korene iz Bosne i Hercegovine. Kad hoćemo da komšiji Lali crkne krava tako nam i treba.

    4. Cela vlast u Zrenjaninu vodi korene iz Bosne i Hercegovine. Kad hoćemo da komšiji Lali crkne krava, tako nam i treba.

    5. Lala nigde nema. Asimilovani i skoro nestali potpuno. Treba da budu proglašeni nacionalnom manjinom kako bi sačuvali identitet.

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika

    Ana Brnabić: Lokalni izbori biće održani 2. juna

    Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić kazala je da je prihvaćen zahtev opozicije grupisane oko koalicija Srbija protiv nasilja i NADA i doneta odluka da svi lokalni izbori planirani u julu i […]