• ZAVETNICI DELE ZAHVALNICE ZA NEGOVANJE ĆIRILIČNOG PISMA

    ZRENJANIN – Gradski odbor Srpskog sabora Zavetnici u Zrenjaninu započeo je akciju pod nazivom „Sačuvajmo ćirilicu“. U okviru akcije, vlasnicima lokala koji koriste ćirilično pismo biće uručene prigodne zahvalnice za negovanje nacionalnog identiteta.     – Svedoci smo da u poslednjem periodu zapostavljamo naše korene, tradiciju i običaje svog naroda. Da li je to zbog […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    ZAVETNICI DELE ZAHVALNICE ZA NEGOVANJE ĆIRILIČNOG PISMA

    ZRENJANIN – Gradski odbor Srpskog sabora Zavetnici u Zrenjaninu započeo je akciju pod nazivom „Sačuvajmo ćirilicu“. U okviru akcije, vlasnicima lokala koji koriste ćirilično pismo biće uručene prigodne zahvalnice za negovanje nacionalnog identiteta.

     

     

    – Svedoci smo da u poslednjem periodu zapostavljamo naše korene, tradiciju i običaje svog naroda. Da li je to zbog posla, užurbanog načina života, ili drugih svakodnevnih obaveza? Ćirilica, prelepo pismo koje nam je ostalo u amanet od strane naših starih, lagano se gubi u užurbanoj svakodnevnici. Mi iz Srpskog sabora Zavetnici upravo iz tog razloga smo započeli ovu akciju koja nosi simboličan naziv „Sačuvajmo ćirilicu“ – kaže predsednik Gradskog odbora Zavetnika Vladimir Eremić.

     

     

    Po njegovim rečima, po zvaničnom Ustavu Republike Srbije u službenoj upotrebi je srpski jezik i ćirilično pismo, ali Zavetnici smatraju da ćirilica i dalje nije dovoljno zaštićena.

     

    – Želimo ovom akcijom da probudimo nacionalnu svest kod ljudi kako bi više koristili naše prelepo pismo i kako ne bi dozvolili da ono padne u zaborav. Koristimo ovu priliku da se zahvalimo gradskoj kafani „Stara Zanatlija“ i knjižari „Stražilovo“ koji su bili voljni da ugoste našu delegaciju i prime ovaj vid skromne zahvalnosti koju im dugujemo na tome što su, možemo sa ponosom reći, čuvari ćirilice. U narednoj nedelji nastavljamo našu akciju gde ćemo obići i buregdžinicu „Ohrid“, kao i kafanu „Muštuluk“. Takođe pozivamo i ostale lokale koji žele da dobiju zahvalnicu da nas kontaktiraju – navodi Eremić.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika