• Zašto se sazivaju hitne sednice?

    I ko je na nivou cenzusa?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    ZRENJANIN – Zrenjaninske demokrate ponovo su danas kritikovale gradsku vlast i upitale za razlog čestog sazivanja hitnih sednica lokalnog parlamenta. Vanrednim saopštenjem sinoć su se oglasili i zrenjaninski ligaši, koji su ocenili da je lokalna Skupština pretvorena u servis aktuelne vlasti. Kritike zbog hitnih sednica danas su uputili i iz SDS. Šef odborničke grupe naprednjaka u zrenjaninskoj Skupštini Oliver Mitrović poručio je da je gradska vlast spremna da zaseda i svakog dana kada je na dnevnom redu rešavanje problema građana.

    Odbornici većine
    Odbornici većine

    Funkcioner zrenjaninske Demokratske stranke (DS) i predstavnik omladine te stranke Marko Miškeljin rekao je danas na konferenciji za novinare da su posledice lošeg odnosa prema gradskom parlamentu vidljive na svakom koraku i podsetio da se rukovodstvo grada približilo četvrtoj godini svojeg mandata.

    „Rezultata nema, a činjenice su poražavajuće. Gradska uprava i javna preduzeća su u potpunom kolapsu, a za članove stranaka na vlasti ne važi zabrana zapošljavanja. Iza takozvanog ‘smanjenja broja nezaposlenih’ stoje pooštreni kriterijumi i odliv mozgova, koji su pravi razlog manjeg broja ljudi na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Zrenjaninu. Novih radnih mesta nema“, naveo je Miškeljin.

    Prema njegovim rečima, koncerti u centru grada su koštali 30 hiljada evra. „Iako su to na sraman način predstavili kao poklon, platili su ih poreski obveznici Zrenjanina“, dodao je Miškeljin.

    On je gradsku vlast kritikovao i zbog osnivanja novih javnih preduzeća, zaduživanja grada za, kako je rekao, sedam miliona evra zbog „predizbornog šminkanja“ grada. „Raznorazne gradske komisije sa netransparentnim izborom članova i nedefinisanim zaduženjima građane su prošle godine koštale preko 70 hiljada evra“, istakao je funkcioner zrenjaninske DS.

    Kako je naveo, raskid ugovora sa nemačkom kompanijom „Vasertehnik“ grad će koštati milione evra. On je dodao i da je gradski budžet doveden do ivice bankrota, jer se minus u njemu, prema rečima Miškeljina, bliži cifri od deset miliona evra.

    Miškeljin je podsetio i na smanjenje plata i penzija, dizanje poreza na imovinu i, kako je dodao, cene grejanja. „A sada je propisan nov namet u vidu naknade za odvodnjavanje, zbog kojeg Zrenjaninci stoje u redovima ispred poreske uprave“, kazao je on.

    Predstavnik zrenjaninskih demokrata je ocenio da je vladavinu gradske vlasti „obeležila demagogija“. On je ponovo upitao zašto se sednice sazivaju po hitnom postupku. „Čemu vodi lišavanje prava na argumentovanu raspravu i zatvaranje sednica za javnost? Zrenjaninu su potrebne nove investicije, ali je to ozbiljna tema koja zahteva ozbiljnu pripremu za sednicu, a to nije moguće uraditi za 24 sata“, poručio je Miškeljin.

    LSV: Skupština pretvorena u servis aktuelne vlasti

    Zrenjaninska Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) sinoć je u saopštenju ocenila da se u Zrenjaninu „namerno i planski uskraćuje i ograničava demokratija“.

    Ta stranka je poručila da bi hitno sazivanje sednica trebalo da bude izuzetak u demokratskom društvu, te da su izuzeci u Zrenjaninu postali „redovna praksa“.

    LSV„Skupština je postala sredstvo aktuelne vlasti za ispoljavanje lične samovolje“, piše u saopštenju LSV.

    U njemu se podseća da je ta stranka već poslala inicijativu Ustavnom sudu za ocenu zakonitosti izmena Poslovnika o radu Skupštine iz 2013. godine, kada je, kako se navodi, ograničeno vreme izlaganja za govornicom na deset minuta po odborničkoj grupi za usmeno podnošenje predloga za izmene i dopune dnevnog reda, kao i vreme za reklamiranje povrede Poslovnika i korišćenje prava na repliku.

    „Na taj način je vlast demonstrirala svoj autoritarni karakter i dodatno ugušila demokratski princip Skupštine, kao predstavničkog tela svih građana“, ocenjuje se u saopštenju zrenjaninskih ligaša.

    Ta stranka je poručila i da se „neznanje i bahatost“ ne mogu sakriti diktatorskim metodama“, koje će se aktuelnoj gradskoj vlasti, kako se navodi, vratiti kao bumerang već u decembru.

    I šef odborničke grupe Socijaldemokratske stranke Srbije (SDS) u zrenjaninskoj Skupštini Gabor Lodi ocenio je na današnjoj konferenciji za novinare da je četvrto po redu sazivanje sednice lokalnog parlamenta „nipodaštavanje opozicije, obesmišljavanje parlamentarizma i demokratije, a nadasve, omalovažavanje građana Zrenjanina“.

    „Ovakav način saziva onemogućuje kvalitetnu pripremu odbornika, a u Poslovniku o radu Skupštine grada jasno piše da se odbornici moraju obavestiti minimalno sedam dana unapred, ili u krajnjem slučaju da to bude 48 sati“, kazao je Lodi.

    Mitrović: Opozicija pokazala neodgovornost

    Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Zrenjanina Oliver Mitrović rekao je da gradska vlast podržava sve investitore, te da je hitno sazivanje jučerašnje sednice model ka bržem donošenju odluka, kojim se pokazuje da je Zrenjanin ozbiljna sredina.

    „To je ujedno i poruka drugim investitorima i motivacija za njih da se odluče za ulaganje u našu sredinu. Naša je obaveza da budemo odgovorni i prema građanima, koji su nas izabrali, i koji nemaju vremena za čekanje na posao ili zdravu pijaću vodu, o čemu se takođe odlučivalo na jučerašnjoj sednici“, kazao je Mitrović.

    On je poručio da će odbornici SNS zasedati i svakog dana, ukoliko je na dnevnom redu rešavanje problema građana Zrenjanina ili donošenje odluka kojima se omogućavaju investiranje i gradnja.

    SNSŠef odborničke grupe SNS u lokalnom parlamentu je ocenio i da je opozicija pokazala neodgovornost prema građanima koji su je birali. „Sami su sebi uskočili u stomak, jer su izneli kritike kako nema investitora, a potom su sami priznali značaj jučerašnjih skupštinskih odluka za šest investitora“, kazao je on i dodao je do kolapsa došlo u delovanju zrenjaniske opozicije koja, kako je naveo, ne zna kako da se dodvori biračima.

    „U prilog tome idu i najnovija istraživanja za Zrenjanin, koja pokazuju da su sve te partije na nivou cenzusa“, poručio je Mitrović.

    Na pitanje da li je sazivanjem hitnih sednica prekršena procedura, šef odborničke grupe SNS u lokalnoj Skupštini je rekao da su procedure propisane Statutom grada i Poslovnikom o radu Skupštine, te da nije bilo prekršaja.

    Komentarišući odluku opozicionih partija da ni ubuduće ne učestvuju u radu sednica, koje su sazvane po hitnom postupku, Mitrović je kazao da je time pokazana neozbiljnost.

    „Siguran sam da ih građani, koji su za njih glasali, nisu birali da opstruišu rad Skupštine, već da budu deo konstruktivnog dijaloga i predlagači ideja kojima se doprinosi kvalitetu života Zrenjaninaca. Uostalom, to je i deo političke kulture, koju oni očigledno nemaju“, ocenio je Mitrović.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika

    Ana Brnabić: Lokalni izbori biće održani 2. juna

    Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić kazala je da je prihvaćen zahtev opozicije grupisane oko koalicija Srbija protiv nasilja i NADA i doneta odluka da svi lokalni izbori planirani u julu i […]