• TRIBINA O DEMOKRATSKIM OTPORIMA AUTORITARNIM VLASTIMA

    ZRENJANIN – Udruženje za političke nauke Srbije i Zrenjaninski socijalni forum organizuju tribinu na temu „Demokratski otpori normalizaciji autoritarizma“. Govore politikolozi Zoran Stoiljković, Đorđe Pavićević i Miroslav Samardžić, a tribina će biti održana u ponedeljak, 6. novembra, u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanin, sa početkom u 19 sati.      „Poslednjih godina, autoritarne vlasti ugrozile […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    TRIBINA O DEMOKRATSKIM OTPORIMA AUTORITARNIM VLASTIMA

    ZRENJANIN – Udruženje za političke nauke Srbije i Zrenjaninski socijalni forum organizuju tribinu na temu „Demokratski otpori normalizaciji autoritarizma“. Govore politikolozi Zoran Stoiljković, Đorđe Pavićević i Miroslav Samardžić, a tribina će biti održana u ponedeljak, 6. novembra, u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanin, sa početkom u 19 sati. 

     

     

    „Poslednjih godina, autoritarne vlasti ugrozile su slobodu štampe i oslabile demokratske ustanove u više evropskih zemalja. U nekima od njih, naročito u našem regionu, uzdrmani su sami temelji demokratije. Autoritarne vođe i stranke efektivno koriste populističke teme da umanje i podriju napredak u demokratskom i ekonomskom razvoju iz dvehiljaditih. Klijentelizam i korupcija, koje su ranije demokratske vlasti tolerisale, sada se koriste kao bitna oruđa političke kontrole i hvataju duboke korene u društvu“, navode organizatori tribine.

     

    Oni dodaju da su se, posle početne zbunjenosti i posrtanja, demokratske snage vratile na političku scenu da se suprotstave snažnim autoritarnim trendovima, mada su rezultati njihovog delovanja bitno različiti od zemlje do zemlje. Širok raspon ideja danas stoji u osnovi suprotstavljanja autoritarizmu, od liberalnih i socijaldemokratskih stanovišta do onih koje kritikuju kapitalizam i savremene demokratske ustanove u celini.

     

    „Demokratski otpori novom autoritarizmu sada uključuju različite organizacione oblike i repertoare delovanja. Dok su neke demokratske stranke „prve generacije“ podlegle klijentelizmu i kooptaciji od strane autoritarnih vlasti, izgubivši tako podršku javnosti, druge se obnavljaju i suprotstavljaju autoritarnim trendovima. Nove stranke nastaju iz onih demokratskih grupa zabrinutih oligarhijskim i koruptivnim težnjama „starih“ demokratskih stranaka“, kažu u Zrenjaninskom socijalnom forumu, uz napomenu da i jedne i druge pokušavaju da preformulišu rasprave o ključnim političkim pitanjima iz ugla demokratskih, liberalnih i/ili levičarskih ideja.

     

    „Istovremeno, nove inicijative u civilnom društvu su iznikle u otporu novom autoritarizmu s ciljem odbrane ljudskih prava, demokratskih ustanova, vladavine prava, javnih dobara i prostora, kao i u podršci inicijativama koje se tiču sve veće nejednakosti i različitih lokalnih pitanja. Protesti, štrajkovi i društveni pokreti su iznikli da reprezentuju nove društvene grupe, zaštite njihova prava, suprotstave se autoritarnoj vlasti i vladajućim strankama, i da delegitimišu sadašnje političke poretke“, navodi Zrenjaninski socijalni forum.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika