Politika

TRIBINA: Da li brinemo o mentalnom zdravlju i zašto ne?

forum žena sps

Forum žena Socijalističke partije Srbije u Zrenjaninu organizovao je u multimedijalnoj sali Kristalne dvorane tribinu posvećenu mentalnom zdravlju.

 

Na tribini su govorile Vesela Jašin Laletin, šef Dnevne bolnice na odeljenju psihijatrije u zrenjaninskoj Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“, i Anela Ðanković, diplomirani psiholog u Domu zdravlja Novi Sad.

 

One su upoznale prisutne sa velikim predrasudama koje imamo o mentalnom zdravlju i ukazale šta bi trebalo da radimo u određenim situacijama kada se osećamo loše, povređeno, tužno, usamljeno… Ujedno su predočile podatke o broju obolelih osoba koji su zaista poražavajući, ali i o svim posledicama koje mogu da nastanu, kao što su alkoholizam, narkomanija, karidovskularna oboljenja i drugo.

 

Takođe, istakle su neke savete kojih bi ljudi trebalo da se pridržavaju, a to su: prihvatite sebe onakvim kakvi jeste, razgovarajte sa nekim o tome kako se osećate, družite se – prijatelji su važni, posebno u teškim vremenima, prihvatite probleme kao sastavni deo života, budite aktivni, naučite nešto novo, aktivirajte svoju kreativnost, pronađite vremena i posvetite se sebi i ukoliko se osećate psihički loše potražite pomoć stučnog lica bez ustručavanja i stida.

 

– Poruka sa održane tribine je da volimo sebe, cenimo ono što imamo i budemo zadovoljni svojim životom. Trebalo bi da se radujemo malim stvarima i uspesima, širimo pozitivnu energiju i ljubav, i to je ono što bi trebalo da nas čini srećnim. Ako mislimo da ovo nije dovoljno za sreću i mentalni mir, onda moramo da se zapitamo šta bi bilo kada bismo sve ovo izgubili – rekla je Željka Milošević, predsednica Foruma žena SPS Zrenjanin.

 

forum žena sps

 

Podeli članak
sinovoz
FAM