Politika

Traže preventivne preglede za žene

ZRENJANIN – Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) apeluje na Ministarstvo zdravlja i nadležne zdravstvene institucije da obezbede pravovremene preventivne preglede koji mogu da ukažu na rizike, omoguće rano otkrivanje, ali i olakšaju i ubrzaju borbu protiv eventualnih oboljenja, poručila je danas potpredsednica tog Foruma Ankica Dostanić.

Ankica Dostanic
Dostanić je na konferenciji za novinare upozorila da u Srbiji danas ne postoje sistemska rešenja kojima bi se rešila pitanja preventivnih pregleda za žene i omogućila im da svakodnevno, na dostojanstven način i u prihvatljivim rokovima, provere svoje zdravlje i obave redovne sistematske preglede.

Ona je ukazala i na opasnosti zanemarivanja zdravstvenih tegoba sa kojima se može suočiti svaka devojka ili žena.

„Ovde nije reč o neumoljivoj statistici već o životnoj stvarnosti i činjenici da je rak dojke najčešći maligni tumor kod žena u Srbiji, koji svake godine pogodi blizu 4.000 žena u našoj zemlji, a gotovo 1.600 žena godišnje izgubi bitku za život. Ovo je naša stvarnost, zauzimamo drugo mesto u Evropi. Podaci još više zabrinjavaju ako znamo da je rak dojke izlečiv u 90 odsto slučajeva ukoliko se otkrije na vreme“, objasnila je ona.

Dostanić je kritikovala i dostupnost podataka koji govore da je Srbija među poslednjima u Evropi i ocenila da postoji selektivnost pri lečenju, te da zdravstveni sistem nije podjednako dostupan za sve građane.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.