• TRAŽE DA SE PROGLASI STANJE ELEMENTARNE NEPOGODE

    NOVI BEČEJ – Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini opštine Novi Bečej zahtevaju od lokalne samouprave da traži od republičkih organa proglašenje elementrane nepogode nastale usled suše.     – Na teritoriji opštine Novi Bečej palo je oko 80 litara kiše po kvadratnom metru, što je oko 10 puta manje od proseka. Poljoprivredne kulture su […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    TRAŽE DA SE PROGLASI STANJE ELEMENTARNE NEPOGODE

    NOVI BEČEJ – Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini opštine Novi Bečej zahtevaju od lokalne samouprave da traži od republičkih organa proglašenje elementrane nepogode nastale usled suše.

     

    nepogode
    Saša Šućurović

     

    – Na teritoriji opštine Novi Bečej palo je oko 80 litara kiše po kvadratnom metru, što je oko 10 puta manje od proseka. Poljoprivredne kulture su pretrpele ogromnu  štetu tako da će prinosi biti minimalni – obrazlaže zahtev predsednik odborničke grupe LSV Saša Šućurović.

     

    Na sednici Skupštine opštine Novi Bečej, održanoj 31. jula, odbornička grupa LSV je predložila dopunu dnevnog reda tačkom o proglašenju elementarne nepogode – suše i tražila da se donese odluka o formiranju komisije koja bi utvrdila štetu i na osnovu toga zahtevala od Vlade Republike Srbije da proglasi stanje elementarne nepogode.

     

    Takođe je traženo da se kao mere ublažavanja posledica davanja poljoprivrednika republici, pokrajini i lokalnoj samoupravi, a koja se odnose na porez na imovinu, naknadu za odvodnjavanje, pašarinu, kao i doprinosi za penziono – invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti, reprogramiraju na 5 godina sa grejs periodom od 2 godine, da se cene zakupa državne zemlje prilagode situaciji nastaloj usled proglašenja elementarne nepogode i da se od Republičke direkcije za robne rezerve i traži da se poljoprivrednicima iz opštine Novi Bečej obezbedi adekvatna pomoć.

     

    O ovoj temi nije raspravljano na zasedanju Skupštine opštine Novi Bečej, jer je sednica prekinuta zbog nedostatka kvoruma.

     

    Saša Šućurović, predsednik odborničke grupe LSV u Novom Bečeju, rekao je da su zbog toga ligaši podneli zahtev da se sazove vanredna sednica SO Novi Bečej.

     

    – Ovog puta politička pripadnost ne sme imati odlučujuću ulogu, nego se mora uspostaviti politički konsenzus da se iz opasne situacije prouzrokovane elementranom nepogodom – sušom, izađe sa što manje posledica – poručuje Šućurović.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika

    Ana Brnabić: Lokalni izbori biće održani 2. juna

    Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić kazala je da je prihvaćen zahtev opozicije grupisane oko koalicija Srbija protiv nasilja i NADA i doneta odluka da svi lokalni izbori planirani u julu i […]