• SPS: NEOPHODNO JE EDUKOVATI POLjOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE

    O stanju u poljoprivredi govori član Gradskog veća Siniša Pandurov

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    ZRENjANIN – Poznato je da Vojvodina ima izuzetno povoljne resurse za poljoprivredu koji su nedovoljno iskorišćeni – konstatovao je na konferenciji za novinare Siniša Pandurov, član Gradskog veća zadužen za resor poljoprivrede, iz redova Socijalističke partije Srbije (SPS). 

    Siniša Pandurov
    Siniša Pandurov

    U strukturi poljoprivredne proizvodnje, po rečima Pandurova, učešće žitarica je 66 odsto, industrijskog bilja 25 odsto i 10 odsto svih drugih kultura koje se gaje u Vojvodini.

    – S obzirom na to da je zastupljena niska proizvodnja voća, povrća i cveća, a to su pokazala istraživanja, neophodno je raditi na edukaciji poljoprivrednih proizvođača, kao i subvencionisati podizanje dugogodišnjih zasada. Izuzetni klimatski uslovi pogodni su za proizvodnju maline, a njen kvalitet je u samom vrhu u svetu – naglasio je Pandurov.

    Kako je naveo, kada se osvrnemo na povrtarstvo, možemo reći da je i to jako važna grana poljoprivrede, ali koja je isto nedovoljno razvijena, bez obzira što imamo kvaliteno zemljište.

    – Trenutno je nisko učešće u navodnjavanju obradivih površina sa svega 2 odsto i iz tog razloga potrebno je subvencionisati dugoročne kredite sa minimalnom kamatom za podizanje dugogodišnjih zasada i podizanja sistema za navodnjavanje, jer bi se na taj način stvorili uslovi za skidanje više useva godišnje. Prioritet u trošenju novčanih sredstava iz agrarnog budžeta trebalo bi da bude razvoj agrara, a ne subvencionisanje kojim samo krpimo budžetske „rupe“ ili finansiramo jedan deo proizvodnje, dok ulaganjem u razvoj pravimo i stvaramo novi kvalitet – konstatovao je Pandurov i dodao da je neophodno subvencionisati i stočarstvo i mini farme, jer srednji Banat ima velike površine pod pašnjacima, koje su, nažalost, nedovoljno iskorišćene.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika

    Ana Brnabić: Lokalni izbori biće održani 2. juna

    Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić kazala je da je prihvaćen zahtev opozicije grupisane oko koalicija Srbija protiv nasilja i NADA i doneta odluka da svi lokalni izbori planirani u julu i […]