Politika

SPS: NEOPHODNO JE EDUKOVATI POLjOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE

ZRENjANIN – Poznato je da Vojvodina ima izuzetno povoljne resurse za poljoprivredu koji su nedovoljno iskorišćeni – konstatovao je na konferenciji za novinare Siniša Pandurov, član Gradskog veća zadužen za resor poljoprivrede, iz redova Socijalističke partije Srbije (SPS). 

Siniša Pandurov
Siniša Pandurov

U strukturi poljoprivredne proizvodnje, po rečima Pandurova, učešće žitarica je 66 odsto, industrijskog bilja 25 odsto i 10 odsto svih drugih kultura koje se gaje u Vojvodini.

– S obzirom na to da je zastupljena niska proizvodnja voća, povrća i cveća, a to su pokazala istraživanja, neophodno je raditi na edukaciji poljoprivrednih proizvođača, kao i subvencionisati podizanje dugogodišnjih zasada. Izuzetni klimatski uslovi pogodni su za proizvodnju maline, a njen kvalitet je u samom vrhu u svetu – naglasio je Pandurov.

Kako je naveo, kada se osvrnemo na povrtarstvo, možemo reći da je i to jako važna grana poljoprivrede, ali koja je isto nedovoljno razvijena, bez obzira što imamo kvaliteno zemljište.

– Trenutno je nisko učešće u navodnjavanju obradivih površina sa svega 2 odsto i iz tog razloga potrebno je subvencionisati dugoročne kredite sa minimalnom kamatom za podizanje dugogodišnjih zasada i podizanja sistema za navodnjavanje, jer bi se na taj način stvorili uslovi za skidanje više useva godišnje. Prioritet u trošenju novčanih sredstava iz agrarnog budžeta trebalo bi da bude razvoj agrara, a ne subvencionisanje kojim samo krpimo budžetske „rupe“ ili finansiramo jedan deo proizvodnje, dok ulaganjem u razvoj pravimo i stvaramo novi kvalitet – konstatovao je Pandurov i dodao da je neophodno subvencionisati i stočarstvo i mini farme, jer srednji Banat ima velike površine pod pašnjacima, koje su, nažalost, nedovoljno iskorišćene.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.