Politika

Sednica Skupštine trajala 9 sati!

ZRENJANIN – Današnje zasedanje Skupštine grada Zrenjanina trajalo je punih devet sati, a na dnevnom redu našlo se više od 60 tačaka.

Odbornici izglasali niz odluka
Odbornici izglasali niz odluka

Odbornici su razmatrali i usvojili izveštaje o radu javnih preduzeća i ustanova, kao i zaštitnika građana. Odlučeno je i da se Čenćanska jezera ustupe na upravljanje Turističkom centru grada Zrenjanina, čime je lokalni parlament stavio van snage zaključak od 16. maja prošle godine, po kome je tim područjem privremeno gazdovalo Javno preduzeće „Rezervati prirode Zrenjanina“.

Diskusiju na sednici izazvao je predlog o promeni naziva Štrosmajerove ulice, na teritoriji Mesne zajednice „Žarko Zrenjanin“, koja će se ubuduće zvati Ulica Patrijarha Pavla, što je odlučeno većinom glasova odbornika.

Za novog člana Gradskog veća, tajnim glasanjem, izabran je Slaviša Vlačić, diplomirani inženjer za razvoj mašinske struke.

Burnu reakciju opozicije, na početku zasedanja, izazvala je odluka o izmeni Poslovnika Skupštine grada, čime je predviđena mogućnost sazivanja sednica elektronskim putem, ali i izricanje sankcija odbornicima koji se prilikom izlaganja ne pridržavaju dnevnog reda. Izmenama je propisano i da se odborniku, kao kazna, može ukinuti i do polovina odborničke naknade, a ukoliko mu je izrečena mera udaljavanja sa sednice, onda mu naknada može biti ukinuta u celosti. Takođe, novim Poslovnikom ukidaju se i svi pomoćnici predsednika Skupštine.

Odbornici iz redova opozicije smatraju da se ovim odlukama „suspenduje demokratija“, na šta su im replicirali predstavnici vlasti, poručivši da je njihova namera da zrenjaninski parlament ubuduće radi brže i efikasnije.

Na današnjoj sednici usvojena je i Odluka o završnom računu budžeta grada za 2014, a aminovana je i odluka o uvođenju samodoprinosa u Elemiru, za period od 1. maja 2015. do 30. aprila 2025. godine.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.