• S tribine „Zlatno doba“ poručeno da nam je potrebna razvijena demokratija

    Tribina „Zlatno doba“, u organizaciji lista Danas i Novog optimizma, održana je u Kulturnom centru Zrenjanina. Sa Zrenjanincima su razgovarali Aida Ćorović, Marko Somborac, Milan Vlajčić, Janko Baljak, Zdravko Vulin, Aleksandar Đuričić i Sergej Trifunović.   Osvrnuvši se na naziv tribine, karikaturista Marko Somborac je naveo da je propaganda da živimo u zlatnom dobu velika laž. On […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    S tribine „Zlatno doba“ poručeno da nam je potrebna razvijena demokratija

    Tribina „Zlatno doba“, u organizaciji lista Danas i Novog optimizma, održana je u Kulturnom centru Zrenjanina. Sa Zrenjanincima su razgovarali Aida Ćorović, Marko Somborac, Milan Vlajčić, Janko Baljak, Zdravko Vulin, Aleksandar Đuričić i Sergej Trifunović.

     

    Osvrnuvši se na naziv tribine, karikaturista Marko Somborac je naveo da je propaganda da živimo u zlatnom dobu velika laž. On je kazao da se ona zasniva na onome što građani vide i čuju od režimskih medija, a što je uglavnom izmišljeno.

     

    Zdravko Vulin je ocenio da smo daleko od zlatnog doba s obzirom na to da nam godišnje odlaze hiljade mladih u inostranstvo, da institucije ne rade svoj posao a afere se zataškavaju.

     

    – Potrebna nam je razvijena demokratija. Moramo imati ambijent gde su mogući slobodni i pošteni izbori i garantovana sloboda govora – naveo je Vulin.

     

    Filmski kritičar Milan Vlajčić smatra da građani ne žive zlatno doba, ali da je zbog stanja u društvu ovo definitivno zlatno doba za karikaturistu Koraksića, koji nam u svojim radovima svakodnevno pokazuje apsurd kojim smo okruženi.

     

    Foto: Novi optimizam

     

    Trifunović: Dugo smo živeli dan mrmota

     

    Gosti su veliku pažnju posvetili i građanskim protestima protiv nasilja koji se odvijaju svake subote na ulicama Beograda.

     

    – Ovo jeste zlatno doba jer se Srbija probudila i izašla na ulice. Dugo smo živeli dan mrmota, nakon 5. oktobra, punih 18 godina smo kao u snu. Svi su potcenili građane, i vlast i opozicija, i jeste, krivi su „žuti“ jer su do ovog doveli. Vreme je da svako prizna greške. Mislim da je u ovom našem vesternu sve jasno, neće se ni brzo ni lako završiti ali građani treba da budu spremni i stalno prisutni – naveo je glumac Sergej Trifunović.

    Reditelj Janko Baljak istakao je da je očigledno da svaka glupost koju vlast napravi izvede sve više ljudi na ulicu, ali i da je uspešnost protesta velika jer građani nisu tu zbog političara, već traže dostojanstven život.

     

    Situaciju u zemlji novinar i publicista Aleksandar Đuričić nazvao je okupacijom u 276 slika i to na svim nivoima.

     

    – To nije razlog da se sklanjamo, već moramo da mislimo i moramo da šetamo. Moramo demaskirati sve Barbare u svim sistemima – rekao je Đuričić.

     

    Aktivistkinja Aida Ćorović je za kraj istakla da se mora postići konsenzus o tome šta građani traže, šta im treba od države.

     

    – Od sada, ko god bude na vlasti, građani se pitaju. Građani su ti koji treba da postavljaju zahteve svakom budućem političaru, jer oni treba da budu servis građana – rekla je Ćorović.

     

    U toku promocije prikazan je i film o aktivnostima Novog optimizma. Domaćin skupa i osnivač Novog optimizma Branislav Guta Grubački kaže da je 2018. godina bila turbilentna.

     

    – Održali smo tribine u celoj zemlji. Negde smo rado primljeni, negde smo dobijali zabačena mesta za okupljanje. Nebitno, razgovarali smo sa građanima i slušali šta oni imaju da nam kažu. Ova godina je bila puna izazova a od naredne puno očekujem – naveo je Grubački.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika

    Ana Brnabić: Lokalni izbori biće održani 2. juna

    Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić kazala je da je prihvaćen zahtev opozicije grupisane oko koalicija Srbija protiv nasilja i NADA i doneta odluka da svi lokalni izbori planirani u julu i […]