Politika YSLAJDER

REFERENDUM JEDINI LEGITIMAN NAČIN ZA IZMENU IMENA GRADA

Spomenik kralju Petru u centru grada
Spomenik kralju Petru u centru grada (Foto: Dušan Bartolović)

ZRENJANIN – Povodom najave Udruženja „Petrovgrad“ da će pokrenuti inicijativu da se ime grada Zrenjanin promeni u Petrovgrad, a što je izazvalo veliku polemiku u gradu na Begeju, oglasio se i Zrenjaninski socijalni forum, koji je ocenio da desničarski krugovi u Zrenjaninu, iz političkih razloga, povremeno obnavljaju inicijativu da se gradu promeni ime.

 

Spomenik kralju Petru u centru grada (Foto: Dušan Bartolović)

 

Ciljevi su, smatraju u Zrenjaninskom socijalnom forumu, potiskivanje antifašizma i potiranje sećanja na socijalistički period u kome je naš grad doživeo najveći prosperitet.

 

– Žarko Zrenjanin i njegove drugarice i drugovi poginuli su kako bi fabrike pripadale radnicima, a zemlja seljacima. Oni su se herojski borili protvi nemačkog nacizma koji je Srbe, i druge slovenske narode, proglasio za nižu rasu i nastojao da uništi njihove države i kulture. Tokom rata uništena je nekad brojna Jevrejska zajednica u gradu, a nemilosrdno su ubijani i brojni civili, naročito Srbi i Romi – podseća Miroslav Samardžić iz Zrenjaninskog socijalnog foruma.

 

On naglašava da su Karađorđevići 1941. pobegli iz zemlje, ne zaboravivši da ponesu sa sobom državno zlato, a narod su ostavili nezaštićen, da ga kolju ustaše i streljaju nemački nacisti. Monarhija je time, smatra Samardžić, nepovratno kompromitovana. 

 

– Ime Zrenjanin značilo je da su privredna i prirodna bogatstva u vlasništvu našeg naroda, u restaurisanom srpskom kapitalizmu sva vredna imovina pripadaće mahom strancima. U socijalističkom periodu preduzećima su upravljali radnici, poljoprivredno zemljište korišćeno je da se prehrani naše stanovništvo. Danas su radnici bedno plaćeni i obespravljeni, a naša obradiva zemlja izdaje se u zakup stranim korporacijama ili je u vlasništvu domaćih tajkuna – naglašava Samardžić.

 

Po njegovim rečima, desničari nastoje da potisnu sve simbole koji podsećaju na antifašizam, socijalnu i nacionalnu ravnopravnost, kako bi privatnim kompanijama, domaćim i stranim, omogućili da naše, zajedničke, resurse koriste za proizvodnju privatnih profita i kako bi mogli neograničeno da eksploatišu naše rednike.

 

– Jedini legitiman način da se odluči o imenu grada jeste da se održi referendum. Autoritarna monarhistička desnica nastoji da takvu odluku donesu državni organi. Ukoliko Srpska napredna stranka ovu inicijativu prihvati, izgubiće vlast u Zrenjaninu, zato što većina naših sugrađana ne želi promenu imena grada. Podsećamo da je početkom devedesetih u Zrenjaninu održan referendum na kome se ogromna većina birača koji su glasili izjasnila da se zadrži naziv Zrenjanin – zaključuje Samardžić.

 

A šta o ovoj inicijativi kažu u Udruženju „Petrovgrad“, možete PROČITATI OVDE.

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Svaka čast. To je pravi odgovor na budalaštine od strane desnice i onih koji nemaju šta drugo da rade pa smišljaju nebuloze.Da li oni znaju da je taj Petar pobegao u London i ostavio svoj narod na milost i nemilost fašista.Petar ni po kom osnovu ne zaslužuje da naš grad nosi njegovo ime. Pametnije bi bilo da se bore za bolji život i više posla za naše sugrađane. Naš grad je opljačkan i osiromašen a to se događa svakodnevno. To gospoda predlagači ne vide ili neće da vide!

sinovoz
FAM