• REALIZOVANI VELIKI INFRASTRUKTURNI PROJEKTI

    ZRENJANIN – Prošle su tri godine od prvog izbora Čedomira Janjića za gradonačelnika Zrenjanina, grada koji predstavlja centar Srednjobanatskog upravnog okruga.     Janjić je za gradonačelnika prvi put izabran 12. juna 2014. a potom i 24. maja 2016. godine. Kako kaže, u tom periodu je mnogo toga urađeno u gradu, pre svega na ekonomskom […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    REALIZOVANI VELIKI INFRASTRUKTURNI PROJEKTI

    ZRENJANIN – Prošle su tri godine od prvog izbora Čedomira Janjića za gradonačelnika Zrenjanina, grada koji predstavlja centar Srednjobanatskog upravnog okruga.

     

    čedomir janjić
    Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić (Foto: Zoran Bogaroški)

     

    Janjić je za gradonačelnika prvi put izabran 12. juna 2014. a potom i 24. maja 2016. godine. Kako kaže, u tom periodu je mnogo toga urađeno u gradu, pre svega na ekonomskom i infrastrukturnom planu, ali je još više posla pred ovdašnjom lokalnom samoupravom.

     

    – Lokalna administracija i tim ljudi koje predvodim svu svoju energiju su u prethodnom periodu usmerili na privlačenje novih stranih i domaćih investicija, i mislim da smo napravili veliki iskorak u tom pravcu. Prodato je više placeva u zrenjaninskoj industrijskoj zoni, u kojoj su osvanule i nove proizvodne hale, a u pregovorima smo sa još nekoliko kompanija. Podsetio bih na otvaranje pogona kompanije „Tehnostruture“, treće proizvodne hale „Drekslmajera“, velikog distributivnog centra zrenjaninskog „Gomeksa“, rekonstrukciju Trga slobode, otvaranje Aviv Parka… Sve pomenute investicije dovele su i do novih zapošljavanja, a novi izgled Trga slobode i dela najvećeg zrenjaninskog naselja Bagljaš, gde je otvoren Aviv Park, doneli su i dodatni kvalitet života u gradu – ističe Janjić, uz napomenu da sve to za posledicu ima i smanjenje broja nezaposlenih, što i jeste jedan od prioriteta lokalne administracije na čijem je čelu.

     

    Uporedo sa ovim, realizovani su i veliki infrastrukturni projekti koji su, u neku ruku, usko vezani sa razvojem ekonomskih potencijala grada na Begeju. U saradnji sa Vladom Srbije započeta je rekonstrukcija 24 kilometra magistralnog puta Novi Sad – Zrenjanin, do Žablja, i polovina te deonice već je završena. U saradnji sa Javnim preduzećem „Putevi Srbije“ izgrađene su tri kružne raskrnice u gradu i uskoro će započeti izgradnja još dve – kod glavne autobuske stanice i na ulazu u industrijsku zonu „Jugoistok“.

     

    – Završili smo projekat za izgradnju obilaznice oko grada Zrenjanina, rešili imovinsko – pravne odnose i u narednom periodu očekuje nas izgradnja novog mosta na Begeju i dela obilaznice u gradnuličkom ataru, čija ukupna vrednost prelazi četiri miliona evra – dodaje Janjić.

     

    On naglašava da je rekonstruisano više od stotinu pedeset kilometara ulica, trotoara, kolovoza i biciklističkih staza, i da nema ni jednog sela u kojem bar jedna duža ulica nije dobila novi asfalt. U nekoliko sela nastavljena je i izgradnja kanalizacije, a u ponekim je i započeta. Između ostalog, u selima su otvorene i četiri fiskulturne sale.

     

    Obimni radovi, podseća on, sprovedeni su i na toplovodnoj, vodovodnoj i kanalizacionoj mreži. Izmeštena je, između ostalog, crpna stanica „Centar“ koja je decenijama zadavala probleme, a rekonstruisana je i celokupna podzemna infrastruktura. Takođe, „Gradska toplana“ trenutno menja stare i dotrajale toplovodne cevi novim predizolovanim, kako bi spremno dočekala početak nove grejne sezone. Očekuje se da će uskoro biti i definitivno rešeno pitanje vode iz gradskog vodovoda koja je, rešenjem inspekcije, zbog povišene koncentracije arsena zabranjena za piće pre više godina.

     

    – Ne mogu da sakrijem zadovoljstvo što je baš ova lokalna administracija, na čijem sam čelu, uspela da reši taj gorući problem, koji se bezuspešno rešavao od 1975. godine. Moram da podsetim da smo 2012. godine nasledili projekat po kome su Grad, odnosno građani, morali da plate 25 miliona evra za gradnju postrojenja i onda još svaki kubik vode po 37 centi. Mi smo sada ovo napravili bez ijednog dinara ulaganja i grada i građana, kao i našeg javnog preduzeća, a znatno manje ćemo i plaćati vodu. Međutim, prethodno je potrebno da se završe sva testiranja i probni rad postrojenja i da nadležne institucije zvanično potvrde da je voda zdrava za piće. Možemo da kažemo da će se to desiti vrlo brzo i da će Zrenjaninci u česmama dobiti čistu pijaću vodu na čiji kvalitet sigurno neće uticati vodovodna mreža koja je u sasvim dobrom stanju – ističe gradonačelnik Janjić.

     

    Posebna pažnja, po rečima Janjića, u prethodnom periodu bila je posvećena razvoju zrenjaninskog agrara. Lokalna samouprava je u dogovoru sa ovdašnjim poljoprivrednim proizvođačima osmislila niz aktivnosti koje su realizovane zahvaljujući respektabilnom agrarnom budžetu Zrenjanina.

     

    – Podelili smo 93 visokokvalitetne junice simentalske rase za tri sezone, ove godine po prvi put smo pomogli i 30 pčelara. Podsetiću i na akcije bušenja bunara u atarima, revitalizaciju atarskih puteva i kanala za navodnjavanje na teritoriji grada, dodelu plastenika povrtarima, besplatno uzorkovanje obradivog zemljišta… Poljoprivreda mora biti jedan od zamajaca razvoja ove sredine i sigurno je da je naš agrarni budžet, koji je u jednom trenutku premašio i 400 miliona dinara, potpuno opravdan i neophodan – napominje Janjić.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 2

    1. Ovaj čovek više ni sam nezna šta je sve nalagao za vreme svog mandata gradonačelnika. Ja, kao stari Zrenjaninac i čovek koji zna za Zrenjanin kao bogat i napredan grad iz vremena SFRJ a u ovoj državi Srbiji taj isti grad je opustošen i osiromašen do kraja. Možda bi trebalo gosn.Janjić da objasni kako je moguće da je u SFRJ Zrenjanin imao 50,000 zaposlenih a u ovoj Srbiji nešto preko 30,00. Naravno, da on to nezna ili neće da zna pa nam nudi za zamenu razne nebuloze o uspešnom vođenju grada i privrede. Ovakve priče može samo neupućenima da servira a onima koji to jako dobro znaju ne može da nalaže..Ono što treba da radi to ne radi a to je borba za Zrenjanin i vraćanje onog što je opljačkano i što se svakod dana pljačka. Tu mislim na naftu i gas tj. Naftagas vratiti Zrenjaninu i svi su problemi rešeni. Zrenjanin treba da bude obeštećen i tada bi se vratio tamo gde je bio u SFRJ – bogat i napredan grad. Ovako, i dalje propada i siromaši a vlastodršci će nam i dalje prodavati maglu i nebuloze.

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika

    Ana Brnabić: Lokalni izbori biće održani 2. juna

    Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić kazala je da je prihvaćen zahtev opozicije grupisane oko koalicija Srbija protiv nasilja i NADA i doneta odluka da svi lokalni izbori planirani u julu i […]