Politika YSLAJDER

POLEMIKA: TRAŽE DA SE GRADU VRATI IME PETROVGRAD!

spomenik
Foto: Zoran Bogaroški

ZRENJANIN – Posle određene pauze, u Zrenjaninu je ponovo aktuelizovana priča o promeni naziva grada kome bi neki vratili staro ime – Petrovgrad. Ime Petrovgrad grad na obalama Begeja, koji se prethodno zvao Veliki Bečkerek, nosio je od 18. novembra 1935. do 2. oktobra 1946. godine, kada je preimenovan u Zrenjanin, i to ime nosi i dan danas.

 

spomenik
Foto: Zoran Bogaroški

 

Novoformirano Udruženje „Petrovgrad“ smatra da je Zrenjanin jedan od retkih gradova iz bivše Jugoslavije kojem nije vraćen prethodni naziv, a cilj ovog udruženja je da se stogodišnjica od oslobođenja u Prvom svetskom ratu dočeka sa novim imenom.

 

– Podsetimo da su gradovi Vrbas, Kraljevo, Jagodina, Kosovska Mitrovica, Podgorica, Kardeljevo i mnogi drugi ostali bez svojih komunističkih imena. Ne postoji nijedan ozbiljan razlog da se to ne desi i Zrenjaninu – tvrdi predsednik Udruženja „Petrovgrad“ Budimir Jovanović, inače jedan od većih zrenjaninskih privrednika i vlasnik više preduzeća.

 

Nekoliko dana nakon što je Udruženje „Petrovgrad“ istupilo u javnost sa ovakvom idejom, oglasio se i Zrenjaninski socijalni forum, koji je podsetio na tekst profesora Todora Kuljića, objavljen pre četiri godine.

 

„Nedavno je u Zrenjaninu osnovano jedno desno orijetisano udruženje koje najavljuje da će pokrenuti inicijativu da se promeni naziv Zrenjanina u Petrovgrad. Pre četiri godine sličnu inicijativu pokrenuo je Gradski odbor Demokratske stranke Srbije, a povodom toga komentar je tada napisao profesor Todor Kuljić“, kratko je podsetio Zrenjaninski socijalni forum.

 

U tom tekstu profesor Kuljić je naveo da se treba zapitati kakve vrednosti nosi pokušaj povratka imena mrtvog kralja u centar Banata.

 

– Zrenjanin nije samo ime palog borca, niti je puki komunistički relikt. Više od toga, reč je o simbolu antifašizma. Preimenovati ga u Petrovgrad znači antiantifašizovati ga. I to sve uvođenjem monarhijskog simbola – zaključio je Kuljić, dodajući da Zrenjanin simbolizuje republiku, građansku državu, antifašizam i internacionalističku levicu.

 

Pre nekoliko godina, odbornička grupa „Napred Petrovgrad“, koju su činili Demokratska stranka Srbije i Pokret napred Banat, i koja je bila deo vladajuće koalicije, pokrenula je inicijativu za izmenu imena grada jer je, po njima, nedopustivo da se srednjobanatska prestonica naziva po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu. U ovoj odborničkoj grupi su tvrdili da je Zrenjanin trenutno jedini grad u istočnoj Evropi koji je zadržao naziv po nekom od komunističkih narodnih heroja. I Srpski pokret obnove je takođe predložio da se ime grada promeni u Petrovgrad. Opozicija iz redova Demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine tada je ovaj predlog dočekala „na nož“, poručujući da se lokalna vlast prvo pozabavi gorućim problemima ovog grada, zapošljavanjem i kvalitetom života građana, pa da onda razgovara o temama kao što je ime grada, i to uz utemeljene predloge i valjanu proceduru.

 

Inicijativa za vraćanje imena Petrovgrad umesto Zrenjanin, nije prva ni jedina. Još pre dve decenije, na izborima za republičku skupštinu u decembru 1992. godine, žitelji najveće srednjobanatske opštine referendumski su se izjašnjavali, da li da grad zadrži ime Zrenjanin, ili da mu se vrati ime Petrovgrad. Izlaznost na referendum bila je ispod 50 posto, a među onima koji su se izjasnili tada je više bilo opredeljenih za Zrenjanin.

Podeli članak

4 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • zbog naroda i narodnosti i zbog visejezicnosti a i u inostanstvu nas tako znaju kao zrenjanin

  • Ovi nemaju čime da se bave pa smišljaju budalaštine od tolikih problema koje naš grad ima. Opljačkan i osiromašen grad i njegovi građani, a pljačka je svakodnevna i nastavlja se. Bolje bi im bilo da se bore za boljitak grada i njegovih građana i da se bore protiv pljačkanja i uništavanja grada!

  • Ovi su očigledno promašili temu i nisu svesni svoje odgovornosti prema vremenu i građanima jer mi smo rođeni i živimo u Zrenjaninu.

  • Svaka cast pokretacima inicijative, samo nam jos to fali, izgleda da je ovoj zemlji i ovim ljudima malo podela, pa hajde da se delimo i ovako. Hleba i igara, to treba narodu, pretostavljam da ce troskove ove igre (citaj troskovi zamene dokumenata, zbog promene naziva grada) verovatno ce snositi pokretaci inicijative, a i stajanje u redovima nece biti probllem, zrenjaninci i onako nemaju (druga)posla. Na kraju, ali ne i po vaznosti, nije vam smetalo da prigrabite „komunisticku imovinu“ i onda kazete kako ste veliki, uspesni biznismeni, a onima kojima nudite novu sarenu lazu dodelili se naziv „gubitnici tranzicije“. Sta li ce, ako je bude, doneti ova „tranzicija“???

sinovoz