• Opozicija: Skupština omalovažava odbornike

    Bojkot hitnih sednica

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    ZRENJANIN – Predstavnici opozicionih stranaka u zrenjaninskoj Skupštini najavili su danas da neće učestvovati u radu sednica, koje su sazvane po hitnom postupku. Oni su na vanrednoj konferenciji za novinare istakli da se takvim načinom sazivanja zasedanja lokalnog parlamenta krše prava odbornika, ali i građana čije interese zastupaju.

    Odbornici opozicije
    Odbornici opozicije

    Šef odborničke grupe Demokratske stranke (DS) i predsednik zrenjaninskog odbora te stranke Goran Kaurić objasnio je da je ovo četvrto po redu hitno zakazivanje sednice, a da je materijal za jučerašnju sednicu odbornicima stigao tek juče popodne.

    „Gradska vlast uvodi restriktivnu meru i suspenduje demokratiju u Zrenjaninu“, poručio je Kaurić.

    On je ocenio da se sednice sazivaju po hitnom postupku samo u vanrednim okolnostima. „Današnje tačke su predstavljene kao urgentne, jer investitori čekaju sa buldožerima i bagerima pred kapijama grada, što, naravno, nije tačno“, kazao je šef odborničke grupe DS u zrenjaninskoj Skupštini.

    Prema njegovim rečima, takvo ophođenje vladajuće koalicije onemogućava opoziciju u svojoj ulozi. „Odbornici nisu imali vremena da se pripreme za zasedanje, jer nisu na vreme dobili uvid u materijal, a nismo u mogućnosti ni da tražimo dopune dnevnog reda“, objasnio je on.

    Odbornici DS, poručio je, zbog toga više neće učestvovati u radu parlamenta kada se on bude okupljao po hitnom postupku.

    „Gradska vlast krši zakone, Statut grada i Poslovnik o radu Skupštine i to prevazilazi svaku meru. Mi se zalažemo za dolazak investitora, ali javnost ima pravo da zna pod kojim uslovima, kriterijumima i po kakvoj proceduri“, dodao je Kaurić.

    On je ocenio i da pojedini investitori, koji su danas predstavljeni kao novi, već posluju u Zrenjaninu, kao što su Gomeks ili Fulgar.

    Milošev: Obratićemo se OEBS-u

    Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Vladimir Milošev najavio je da će se zrenjaninska opozicija obratiti međunarodnim institucijama, kao što je OEBS. On je ocenio da je takav potez neophodan kako bi se odbranila demokratija u Zrenjaninu.

    „Nova predsednica Skupštine očigledno ne može da izdrži pritisak, a prethodni je upravo zbog toga i podneo ostavku“, poručio je odbornik zrenjaninske LSV.

    On je dodao da vlast u Zrenjaninu onemogućava opozicione odbornike da budu korektivni faktor u Zrenjaninu.

    Prazne klupe opozicije
    Prazne klupe opozicije

    „Današnje zasedanje pod ovakvim uslovima je bilo nepotrebno, a prekšena je čak i procedura za sazivanje sednice po hitnom postupku, koja predviđa da se to radi 24 sata ranije“, napomenuo je Milošev.

    Prema njegovim rečima, niko od investitora, zainteresovanih za Zrenjanin, neće pobeći. „Oni su već iskazali potrebu za zemljištem, a ovo danas je bila jednostavna licitacija“, ocenio je on.

    Milošev je poručio da zrenjaninska vlast zloupotrebljava institucije i najavio da se odbornici LSV neće ni ubuduće pojavljivati na sednicama koje su sazvane po hitnom postupku.

    On je najavio da će, ako se ovakva praksa nastavi, zatražiti novu smenu predsedništva Skupštine Zrenjanina.

    Lodi: Pokazali smo jedinstvo

    Šef odborničke grupe Socijaldemokratske stranke (SDS) u lokalnom parlamentu Gabor Lodi ocenio je da je današnje obraćanje opozicije pokazalo jedinstvo stranaka koje ne učestvuju u vlasti.

    On je poručio da odbornici ne vide opravdane razloge za hitno sazivanje zasedanja, te da je on, kao lekar, za danas imao zakazane preglede pacijenata, a da mu je poziv na sednicu stigao juče popodne.

    „Nemamo priliku da se kvalitetno pripremimo za sednicu i odbornička grupa SDS neće zbog toga ni ubuduće učestvovati u radu takvih zasedanja“, dodao je Lodi.

    Prema njegovim rečima, opozicija će, umesto toga, svaki put sazivati vanredne konferencije za novinare, gde jedino ima priliku da kaže svoje mišljenje.

    „Smatram ovo bezobrazlukom i omalovažavanjem odbornika. Ovako nešto do sada nije zabeleženo u Zrenjaninu, a gore je čak i u odnosu na devedesete. Katastrofa za Zrenjanin“, ocenio je on.

    Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić poručio je danas da gradska vlast radi kada god je to potrebno, te da investitori i nezaposleni građani ne mogu da čekaju. Predsednica Skupštine Elenora Marjanović, međutim, nije želela da komentariše navode opozicije.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika

    Ana Brnabić: Lokalni izbori biće održani 2. juna

    Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić kazala je da je prihvaćen zahtev opozicije grupisane oko koalicija Srbija protiv nasilja i NADA i doneta odluka da svi lokalni izbori planirani u julu i […]