Politika YTOP

OBELEŽEN DAN OSLOBOĐENJA GRADA U DRUGOM SVETSKOM RATU

Vence su u ime Grada položili Čedomir Janjić, Saša Santovac i Jasmina Malinić

ZRENJANIN – Polaganjem venaca na spomen obeležja na Bagljašu i spomenik Žarku Zrenjaninu, u nedelju je obeležen 2. oktobar, Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu.

Vence su u ime Grada položili Čedomir Janjić, Saša Santovac i Jasmina Malinić
Vence su u ime Grada položili Čedomir Janjić, Saša Santovac i Jasmina Malinić

Vence na spomen obeležja na Bagljašu – na spomenik borcima Crvene armije, poginulim u borbama za oslobođenje grada oktobra 1944. godine, položili su vojni i vazduhoplovni ataše pukovnik Vladimir Kornjejenkov, kao i predsednik Skupštine grada Zrenjanina Oliver Mitrović i zamenica predsednika Ljuba Travica, dok su vence na spomenik Sonji Marinković, posvećen pogubljenim rodoljubima 1941. godine, položili predstavnici  SUBNOR-a.

Organizovano je i polaganje venaca na spomenik Žarku Zrenjaninu gde su u ime Grada Zrenjanina vence na tom mestu položili gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, njegov zamenik Saša Santovac, načelnica Gradske uprave Jasmina Malinić, kao i predstavnici ruske delegacije, Vojske Srbije i SUBNOR-a.

Vence na spomenik Žarku Zrenjaninu položili su i aktivisti Levice Srbije.

Aktivisti Levice Srbije pred spomenikom Žarku Zrenjaninu
Aktivisti Levice Srbije pred spomenikom Žarku Zrenjaninu

„Osnovni postulati levice su borba protiv fašizma i nacionalizma. Danas je više nego ikad potrebno suprostaviti se rastu radikalnih desničarskih pokreta, kao i jačanju autoritarnih i antidemokratskih tedencija, a to se jedino može učiniti ponovnim vraćanjem ideologije u politiku koja će biti alternativa desnici. U trenutnom političkom i ekonomskom kursu koji je prikriveno desničarski i neoliberalni, Levica Srbije će se svojim angažovanjem nastojati da Srbija postane zemlja socijalne pravde, jednakosti i solidarnosti“, navodi se u saopštenju Levice Srbije.

Jedinice Crvene armije i partizanskih narodnooslobodilačkih odreda su 1944. godine zajedničkim snagama okončale četvorogodišnju vladavinu nemačkog okupatora i fašizam. Zrenjanin je jedan od prvih gradova u Srbiji koji je oslobođen od fašizma u Drugom svetskom ratu.  

Podeli članak
sinovoz
FAM