• NOVI STATUT: Referendum obavezan u slučaju promene imena grada

    Novi Statut grada Zrenjanina, koji je usvojen danas na sednici Gradskog veća, propisuje da je referendum obavezan u slučaju promene imena grada.   Jedina tačka o kojoj su se članovi veća izjašnjavali bio je Predlog Zaključka o utvrđivanju Predloga Statuta grada Zrenjanina.   Sednicom je predsedavao gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić. On je ukazao da je […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    NOVI STATUT: Referendum obavezan u slučaju promene imena grada

    Novi Statut grada Zrenjanina, koji je usvojen danas na sednici Gradskog veća, propisuje da je referendum obavezan u slučaju promene imena grada.

     

    Jedina tačka o kojoj su se članovi veća izjašnjavali bio je Predlog Zaključka o utvrđivanju Predloga Statuta grada Zrenjanina.

     

    Sednicom je predsedavao gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić. On je ukazao da je tim predlogom eksplicitno naglašeno da je referendum obavezan ukoliko je, eventualno, u pitanju inicijativa za promenu imena grada.

     

    Sekretar Skupštine grada Zrenjanina Milan Mrkšić objasnio je da se izradi Predloga Statuta pristupilo u skladu sa Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi. Odredbama tog zakona je naloženo svim jedinicama lokalne samouprave da svoje Statute urede sa odredbama tog zakona.

     

    – Normalno je da smo u Statutu ugradili odredbe drugih krovnih zakona. To su Zakon o teritorijalnoj organizaciji, Zakon o referendumu, ali i drugi propisi kojima se razmatra tematika regulisana Statutom. Imali smo sreću da smo i ovog puta imali dobru asistenciju od strane Stalne konferencije gradova i opština. Ona je izradila radnu verziju predloga ovog akta gde smo u načelu dosta toga i preuzeli, ali je i većina onih odredaba koje imamo u sada važećem statutu i ponekad, smelo kažem, da su neke odredbe oni preuzeli od nas – rekao je Mrkšić.

     

    Ukazao je da je u sadašnjem Statutu napisano da sednica Skupštine grada može da se sazove 24 sata pre održavanja sednice.

     

    – Znamo da smo to imali u našem poslovniku već unazad dve, tri godine, sada je to predviđeno i zakonom. To je naš doprinos zakonskoj regulativi – rekao je Mrkšić.

     

    Referendum predviđen i važećim, ali i novim Statutom

     

    Kada je reč o referendumu, naglasio je da je on predviđen kako još važećim Statutom, tako i novim.

     

    – Rečeno je da se na referendumu odlučuje o svim važnim pitanjima za građane koje nismo izdvajali i nabrajali. Bio bi to jedan dugi niz pitanja koja mogu da se nametnu kao važna, a koja hoćemo da pitamo građane. Plašili smo se da tim krovnim aktom možemo da promašimo nešto važno. To je na javnoj raspravi protumačeno tako da je bilo navoda da smo želeli da ne napišemo da ćemo o eventualnoj inicijativi za promenu naziva grada pitati građane. Ne, to je sigurno jedno od pitanja od značaja za građane i svakako bi bio raspisan referendum – objasnio je Mrkšić.

     

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika

    Ana Brnabić: Lokalni izbori biće održani 2. juna

    Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić kazala je da je prihvaćen zahtev opozicije grupisane oko koalicija Srbija protiv nasilja i NADA i doneta odluka da svi lokalni izbori planirani u julu i […]