Politika

NIJE OSTALO NIŠTA OD NEKADA MOĆNOG “SERVO MIHALJA”

ZRENJANIN – U saopštenju dostavljenom redakciji portala zrenjaninski.com, Levica Srbije u Zrenjaninu bavi se stanjem u zrenjaninskoj privredi.

U saopštenju, između ostalog, stoji da od nekada moćnog kombinata “Servo Mihalj”, jednog od najvećih proizvođača hrane na Balkanu, nije ostalo ništa. Zatvoreni su Šećerana, Industrija piva, klanica BEK, “Montaža”… Bankrotirali su i Industrija tepiha “Proleter”, Fabrika šešira “Begej”, “Sloga”, “Mideri”, čarapara “Udarnik”, “Jugoremedija”, a ovih dana pokrenut je stečaj u preduzeću koje se bavi proizvodnjom radijatora i kotlova “Radijator”.

“U pogonima ovog preduzeća u Zrenjaninu radilo je oko 400 radnika kojima je pred novogodišnje praznike isplaćeno po 5.000 dinara od oktobarske zarade i poručeno da ne dolaze na posao, a proizvodnja u fabrici obustavljena jer je zbog duga od blizu 600 miliona dinara isključena struja. Preduzeće “Radijator” od 1932. godine posluje u Zrenjaninu, privatizovano je 2000. godine, a od 2007. njegov većinski vlasnik je konzorcijum iz Hrvatske sa udelom od 50,62 odsto”, navodi se u saopštenju Levice Srbije.

Privatizacijom privrede u opštini Zrenjaninu dodaje se u saopštenju, nije se mnogo dobilo.

“Nisu su ispunjena ni minimalna očekivanja da će se uposliti minimalni broj ljudi. Postignut je potpuno suprotan efekat privatizacije, a taj efekat se najbolje ogleda u broju nezaposlenih. Svake godine taj broj se povećava, pa tako u poređenju sa brojem nezaposlenih u istom periodu prošle godine, na kraju 2016. broj nezaposlenih je veći za 699 lica, odnosno za 4,3 odsto”, ističu u Levici Srbije.

Podeli članak
sinovoz
FAM