• Naučni skup „Srpski pokret u Vojvodini u revoluciji 1848-1849. godine“

    Grad Zrenjanin i Društvo za očuvanje militarske tradicije organizatori su međunarodne konferencije pod nazivom „Srpski pokret u Vojvodini u revoluciji 1848-1849. godine“, koja se ovog vikenda održava u kaštelu Ečka, a u čijem radu učestvuje više eminentnih istoričara iz naše zemlje i okruženja.   Namera organizatora je da se tokom dvodnevne konferencije, kroz stručna izlaganja […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Naučni skup „Srpski pokret u Vojvodini u revoluciji 1848-1849. godine“

    Grad Zrenjanin i Društvo za očuvanje militarske tradicije organizatori su međunarodne konferencije pod nazivom „Srpski pokret u Vojvodini u revoluciji 1848-1849. godine“, koja se ovog vikenda održava u kaštelu Ečka, a u čijem radu učestvuje više eminentnih istoričara iz naše zemlje i okruženja.

     

    Namera organizatora je da se tokom dvodnevne konferencije, kroz stručna izlaganja velikog broja istoričara i istraživača, razgovara o istoriografskom, vojnom, društvenom, ekonomskom, političkom, kulturnom i etno – antropološkom segmentu srpskog pokreta u Habzburškoj monarhiji tokom 1848 – 1849. godine.

     

    Među govornicima, čije je učešće najavljeno, nalaze se i dr Dejan Mikavica, dr Robert Herman, dr Josif Marin Balog, dr Milivoj Bešlin, dr Duško Radosavljević, dr Mirča Maran, dr Agneš Ozer i mnogi drugi ugledni naučni radnici i istoričari iz Republike Srbije, Mađarske i Rumunije. A među temama o kojima se govori ovog vikenda su, između ostalog, i „Srpska Vojvodina u stranačkoj politici južnougarskih Srba“, „Položaj Srba u Hazburškoj monarhiji do Revolucije 1848-1849“, „Karakter ustanka vojvođanskih Srba“, „Rumuni u Banatu između srpskog i mađarskog pokreta 1848-1849“, „Aspekti propagande Srpskog narodnog pokreta u Vojvodini 1848-49“ i druge.

     

    Pozdravljajući prisutne na otvaranju ovog naučnog skupa, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor je rekao da je značaj konferencije u tome što stvara uslove za to da se iznose različiti stavovi vezani za ocenu događaja od pre 170 godina, te de je takav način razgovora ono što dolikuje Vojvodini.

     

    – Kada kažemo da je Vojvodina raznobojna i da je to naša velika vrednost, a kažemo jer je to tako, onda to ne znači samo raznobojnost u odevanju, jeziku, veri, kuhinji, nego i neke razlike u odnosu na doživljaj određenih istorijskih događaja. Mislim da je civilizacijski i vojvođanski da se posle 170 godina, u dva dana, na tu temu govori iz onih aspekata koji su značajni za Rumune, Mađare, Srbe, Hrvate i sve ostale učesnike ove konferencije – istakao je Pastor.

     

    On je izrazio uverenje da će na kraju ove konferencije ukupan odnos prema zajedničkoj istoriji imati veću dozu razumevanja i prihvatanja različitog doživljaja istorijskih momenata i činjenica jer, kako je naveo, to nije bitno samo s aspekta 1848. godine, nego je pre svega bitno sa aspekta naše zajedničke današnjice i sutrašnjice.

     

    Predsednik Organizacionog odbora međunarodne konferencije dr Dušan Stupar podsetio je da su se na ovom prostoru odigrale prve velike bitke i da su se oko dvorca Kaštela Ečka, gde je i upriličen naučni skup, desili događaji koji su u velikoj meri uticali na sve ono što kvalifikuje 1848. i 1849. godinu.

     

    Čedomir Janjić i Dušan Jakovljev
    Čedomir Janjić i Dušan Jakovljev

     

    Otvaranju konferencije prisustvovali su i potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Dušan Jakovljev i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, koji je ocenio da 170 godina kasnije Banat drugačije izgleda.

     

    – Nema boljeg mesta od revolucionarnog Banata za organizovanje jedne ovakve konferencije i za podsećanje na sve te događaje iz prošlosti – istakao je Janjić.

     

    Konferenciji prisustvuje i potomak istorijske ličnosti iz tog vremena Đorđa Stratimirovića, njegov unuk Ivan Stratimirović, koji je na otvaranju skupa kazao da je 15. maja po novom kalendaru po prvi put izrečena kovanica „Srpska Vojvodina“, koja je tada izgledala drugačije.

     

    – Prema geografskoj karti štampanoj 1848. godine u Beču, ta Srpska Vojvodina je obuhvatala i Baranju, i Bačku, i ceo Srem i Banat – naglasio je Stratimirović.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika