Politika

NAFTNA INDUSTRIJA SRBIJE NE PLAĆA DOVOLJNO

Adam Paljov
Adam Paljov

ZRENJANIN – Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine u Zrenjaninu podseća na inicijativu koju je LSV pokrenula, a tiče se raskida energetskog sporazuma s Ruskom Federacijom, jer se na taj način, kako tvrde ligaši, štite interesi građana Srbije, Vojvodine i Zrenjanina.

 

Adam Paljov

 

– Jedna od inicijativa odnosi se i na povećanje iznosa rudne rente, budući da se vojvođanski nafta i gas sedam godina besomučno crpe po najnižoj rudnoj renti u Evropi, a višestruko manjoj nego u Ruskoj Federaciji – napominje Adam Paljov, član Gradskog odbora LSV.

 

Po njegovim rečima, trebalo bi da rudna renta u Srbiji po zakonu iznosi 7 odsto, ali taj zakon ne važi za NIS. Ta kompanija s većinskim ruskim vlasništvom i dalje plaća 3 odsto.

 

– Grad Zrenjanin je u periodu od 2011. do 2015. godine u budžet “primio” oko 570 miliona dinara na ime rudne rente. Prosečno po godini grad Zrenjanin na ime rudne rente dobija oko 115 miliona dinara. Da se poštuje zakonska odredba o rudnoj renti koja kaže da lokalnim samoupravama ostaje 7 odsto, grad Zrenjanin bi u proseku godišnje dobijao 265 miliona dinara. Dakle, razlika na nivou godine je 150 miliona dinara ili 1,22 miliona evra – navodi Paljov i dodaje da je ovaj iznos ekvivalent vrednosti izgradnje četiri sale za fizičko vaspitanje.

Podeli članak
sinovoz
FAM