Politika

NAFTNA INDUSTRIJA SRBIJE NE PLAĆA DOVOLJNO

Adam Paljov
Adam Paljov

ZRENJANIN – Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine u Zrenjaninu podseća na inicijativu koju je LSV pokrenula, a tiče se raskida energetskog sporazuma s Ruskom Federacijom, jer se na taj način, kako tvrde ligaši, štite interesi građana Srbije, Vojvodine i Zrenjanina.

 

Adam Paljov

 

– Jedna od inicijativa odnosi se i na povećanje iznosa rudne rente, budući da se vojvođanski nafta i gas sedam godina besomučno crpe po najnižoj rudnoj renti u Evropi, a višestruko manjoj nego u Ruskoj Federaciji – napominje Adam Paljov, član Gradskog odbora LSV.

 

Po njegovim rečima, trebalo bi da rudna renta u Srbiji po zakonu iznosi 7 odsto, ali taj zakon ne važi za NIS. Ta kompanija s većinskim ruskim vlasništvom i dalje plaća 3 odsto.

 

– Grad Zrenjanin je u periodu od 2011. do 2015. godine u budžet „primio“ oko 570 miliona dinara na ime rudne rente. Prosečno po godini grad Zrenjanin na ime rudne rente dobija oko 115 miliona dinara. Da se poštuje zakonska odredba o rudnoj renti koja kaže da lokalnim samoupravama ostaje 7 odsto, grad Zrenjanin bi u proseku godišnje dobijao 265 miliona dinara. Dakle, razlika na nivou godine je 150 miliona dinara ili 1,22 miliona evra – navodi Paljov i dodaje da je ovaj iznos ekvivalent vrednosti izgradnje četiri sale za fizičko vaspitanje.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz