Politika

Marton: Prestati sa kršenjem prava

ZRENJANIN – Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton ocenio je danas da usvajanje pokrajinske skupštinske odluke o polaganju prijemnog ispita na jezicima nacionalnih manjina nije „izmišljanje tople vode“.

aleksandar-marton
Marton je na konferenciji za novinare rekao da su takva rešenja postojala i pre 25 godina, kada je sistem zaštite prava nacionalnih zajednica u tadašnjoj državi bio na najvišem mogućem nivou i, kako je dodao, verovatno bio najbolji u Evropi.

„Pravni osnov za donošenje ove skupštinske odluke sadržan je u Statutu Vojvodine, koji reguliše da se Pokrajina stara o ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava. Takođe, položaj i prava građana pripadnika nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica, uređen je Ustavom Srbije, Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, kao i drugim zakonima i propisima, ali i konvencijama čiji je Srbija potpisnik, poput Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima i Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih zajednica“, objasnio je vojvođanski poslanik LSV.

Marton je upozorio da, pošto su u Vojvodini u službenoj upotrebi, pored srpskog, i mađarski, slovački, rusinski, rumunski i hrvatski jezik, svršeni srednjoškolci imaju pravo da na ovim jezicima polažu prijemne ispite. „Do sada se pokazalo da su ta prava bila kršena i ta praksa mora prestati“, naveo je on.

Poslanik LSV je dodao i da se ta stranka već 25 godina zalaže za poštovanje širokog spektra ljudskih i manjinskih prava, te da odluka poslanika pokrajinske Skupštine predstavlja još jedan pozitivan iskorak u ovoj oblasti.

„Jezik nacionalne zajednice, koji je u službenoj upotrebi, mora biti ravnopravan i u školi i na fakultetu i u gradskoj upravi i u policiji i na tabli na ulazu u naseljeno mesto. To nalažu Ustav i zakoni Srbije, Statut AP Vojvodine, ali i realnost multikulturne, višenacionalne Vojvodine“, poručio je Marton.

Poslanik LSV u Skupštini Vojvodine je dodao i da bez zaštite ljudskih i manjinskih prava Srbija neće beležiti dobre rezultate i neće ostvariti napredak u bilo kojoj oblasti.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.