Politika

MARTON: Poštovanje ljudskih prava naše društvo će učiniti boljim

Aleksandar Marton
Aleksandar Marton

Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća na važnost poštovanja ljudskih prava i napominje da se korpusa građanskih prava ne smemo setiti samo 10. decembra, dana koji su Ujedinjene nacije proglasile za Međunarodni dan ljudskih prava.

 

– U našoj zemlji su godinama unazad građani bili izloženi masovnoj pojavi kršenja zajamčenih prava. Ratovi devedesetih godina na površinu su izneli etničku i versku mržnju, koja je često rezultovala i negiranjem prava na život. Masovni ratni zločini naš region su doveli na samo evropsko dno – ocenio je Aleksandar Marton, odbornik LSV u Skupštini grada Zrenjanina.

 

Kako je naveo, demokratske promene 2000. godine, nažalost, nisu u potpunosti ispravile negativnosti iz devedesetih godina.

 

– Demokratizacija institucija dala je određene rezultate, ali je sama ideja apsolutnog poštovanja ljudskih prava ostala na marginama. Medijski prostor je i dalje preplavljen jezikom mržnje. Na tv kanalima sa nacionalnom frekvencijom redovno gostuju osuđeni ratni zločinci koji ističu da bi ponovo počinili krivična dela za koja su osuđeni. Pojavljivanje ovih osoba na tv kanalima nimalo ne čudi, pogotovo u trenutku kada u klupama Narodne Skupštine Republike Srbije i dalje sedi osuđeni ratni zločinac, bez obzira što zakon to zabranjuje – naglasio je Marton.

 

S druge strane, dodao je on, svakodnevne su pojave negiranja prava žena, dece i radnika. Prava se ustavom i zakonom propišu, ali se u praksi retko sprovode, zaključuje Marton.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz