Politika

LSV: VRATITI JEZIK DRUŠTVENE SREDINE U ŠKOLE

ZRENjANIN – Predstavnici Gradske organizacije Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Zrenjaninu održali su konferenciju za novinare na srpskom, mađarskom, rumunskom i slovačkom jeziku, koji su u službenoj upotrebi u gradu Zrenjaninu, a povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika.

Predstavnici LSV
Predstavnici LSV

– Dan maternjeg jezika je prilika da se više prostora posveti problemima u ovoj oblasti. Podsećamo građane da već dve godine LSV traži da se jezik društvene sredine vrati u vojvođanske škole, jer smatramo da se njegovo izučavanje tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka pokazalo kao izuzetno dobro i da je umnogome doprinelo boljem razumevanju i suživotu svih nacionalnih zajednica – izjavio je Aleksandar Marton, pokrajinski poslanik i odbornik u Skupštini grada Zrenjanina.

Marton se osvrnuo i na probleme u oblasti informisanja i obrazovanja na jezicima nacionalnih zajednica u Zrenjaninu.

LSV ovom prilikom želi da naglasi da su nedopustivi problemi u oblasti informisanja na jezicima nacionalnih zajednica. Gašenjem zrenjaninskog radija ugašeno je i informisanje na mađarskom, slovačkom i rumunskom jeziku u celom srednjem Banatu. Takođe, brojni su problemi u oblasti obrazovanja – istakao je Marton.

Predstavnici manjinskih zajednica, Tibor Vaš, Jano Janošik i Željko Klopotan, na svojim maternjim jezicima su poslali poruku da će LSV nastaviti borbu za bolji položaj Vojvodine u sastavu Srbije, a ta borba podrazumeva i puno poštovanje prava nacionalnih zajednica.

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.