• LSV: VRATITI JEZIK DRUŠTVENE SREDINE U ŠKOLE

    Konferencija za novinare održana na srpskom, mađarskom, rumunskom i slovačkom

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    ZRENjANIN – Predstavnici Gradske organizacije Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Zrenjaninu održali su konferenciju za novinare na srpskom, mađarskom, rumunskom i slovačkom jeziku, koji su u službenoj upotrebi u gradu Zrenjaninu, a povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika.

    Predstavnici LSV
    Predstavnici LSV

    – Dan maternjeg jezika je prilika da se više prostora posveti problemima u ovoj oblasti. Podsećamo građane da već dve godine LSV traži da se jezik društvene sredine vrati u vojvođanske škole, jer smatramo da se njegovo izučavanje tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka pokazalo kao izuzetno dobro i da je umnogome doprinelo boljem razumevanju i suživotu svih nacionalnih zajednica – izjavio je Aleksandar Marton, pokrajinski poslanik i odbornik u Skupštini grada Zrenjanina.

    Marton se osvrnuo i na probleme u oblasti informisanja i obrazovanja na jezicima nacionalnih zajednica u Zrenjaninu.

    LSV ovom prilikom želi da naglasi da su nedopustivi problemi u oblasti informisanja na jezicima nacionalnih zajednica. Gašenjem zrenjaninskog radija ugašeno je i informisanje na mađarskom, slovačkom i rumunskom jeziku u celom srednjem Banatu. Takođe, brojni su problemi u oblasti obrazovanja – istakao je Marton.

    Predstavnici manjinskih zajednica, Tibor Vaš, Jano Janošik i Željko Klopotan, na svojim maternjim jezicima su poslali poruku da će LSV nastaviti borbu za bolji položaj Vojvodine u sastavu Srbije, a ta borba podrazumeva i puno poštovanje prava nacionalnih zajednica.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika

    Ana Brnabić: Lokalni izbori biće održani 2. juna

    Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić kazala je da je prihvaćen zahtev opozicije grupisane oko koalicija Srbija protiv nasilja i NADA i doneta odluka da svi lokalni izbori planirani u julu i […]